in

Istarska županija uvodi pilot projekt tečajeva talijanskog jezika za vrtićku djecu

Ilustracija - Foto Francesco La Corte za Unsplash

Istarska županija je kroz Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine pokrenula pilot projekt uvođenja jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima.

U prvoj fazi projekt uključuje sedam skupina predškolaraca, u sedam dvojezičnih gradova, a provodit će se u ukupnom trajanju od 30 sati, po programu koji je verificiran od strane Ministarstva za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske.

Projekt je trebao započeti prošle godine, ali se zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgodio tako da će do siječnja 2022. godine svi uključeni vrtići započeti s provedbom projekta.

„Iznimno mi je drago što su gradovi osnivači vrtića, kao i ravnateljice samih vrtića prepoznali važnost i značaj ovog projekta. Zajedničkom smo suradnjom pokrenuli rano učenje talijanskog jezika koji je u ovoj prvoj fazi krenuo sa sedam skupina. Cilj nam je u budućnosti projekt proširiti na sve predškolarce u svim gradskim vrtićima u Istri te da se isti kontinuirano provodi kao sastavni dio redovnog programa u samim dječjim vrtićima“, istaknula je v.d. pročelnice nadležnog Odjela Tea Batel.

Projekt financira Istarska županija, a za sve uključene predškolarce je besplatan te se provodi u sklopu redovnog programa dječjih vrtića. Gradski dječji vrtići koji su uključeni u ovu prvu fazu provedbe projekta su sljedeći:

  • Dječji vrtić „Neven“ Rovinj – Rovigno
  • Dječji vrtić „Petar Pan“ Vodnjan
  • Dječji vrtić Pula (područni objekt Veli Vrh)
  • Dječji vrtić Buje
  • Dječji vrtić i jaslice „Duga – Arcobaleno“ Umag
  • Dječji vrtić „Radost“ Poreč
  • Dječji vrtić „Tičići“ Novigrad

„Naš je cilj promovirati dvojezičnost i očuvati talijanski jezik u Istri te poticati djecu da već u ranoj dobi započnu s učenjem talijanskog jezika, da razviju senzibilitet za talijanski jezik te steknu nove vještine i znanja vezane za učenje talijanskog jezika. Krenuli i s edukacijom samih odgajateljica koje će provoditi rano učenje talijanskog jezika u svojim skupinama“,  zaključila je Batel zahvaljujući još jednom svim gradovima i vrtićima na kvalitetnoj suradnji.

Podsjetimo, provedba jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce je jedna od aktivnosti usuglašena Sporazumom o suradnji Istarske županije s dvojezičnim gradovima i općinama u Istri, koji je potpisan u listopadu prošle godine s ciljem promicanja dvojezičnosti i očuvanja talijanskog jezika u Istarskoj županiji.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

osnovna škola poreč djeca prevencija ovisnosti

ZDRAVI ŽIVOTNI IZBORI – OŠ Poreč: Prijatelji su me pažljivo slušali!

foto plava laguna kamp bijela uvala poreč

UMAG/POREČ: Tri kampa Plave Lagune osvojila nagradu ADAC Superplatz