in

ŽUPANIJA: Poreč domaćin 6. Festivala zavičajnosti za srednje škole. Još dva u Pazinu i Raši

Foto Istarska županija

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, najavljeni su Festivali zavičajnosti za predškolske ustanove te osnovne i srednje škole Istarske županije, a o kojima su govorili istarski župan Boris Miletić; pročelnik UO za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica; ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin Vesna Rusijan; ravnateljica OŠ Vladimira Gortana Žminj i predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovne škole Istarske županije Miranda Damijanić Roce, i ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč Tatjana Gulić Pisarević. 

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija – Miletić i Torbica

Prema riječima pročelnika Torbice ove je godine odlučeno da se sva tri Festivala zavičajnosti, odnosno onaj za predškolske ustanove, te srednje i osnovne škole, održe u jednom tjednu, tzv. Tjednu zavičajnosti. Pročelnik se osvrnuo i na Priručnik za zavičajnu nastavu, koji je napisan, a kako je najavio, tijekom 2023. godine, u planu je prijevod, tiskanje i objava u digitalnom obliku.

Župan Miletić zahvalio se svom prethodniku Valteru Flegu koji je pokrenuo projekt zavičajne nastave i kazao da se danas može vidjeti koliki je napredak napravljen, posebice u smislu odaziva istarskih odgojno-obrazovnih ustanova.

„Živimo u globaliziranom svijetu i dužnost je svake zajednice zadržati svoju autentičnost i naučiti naše najmlađe o našim korijenima jer voljeti zavičaj uči se od malih nogu. Kad volimo i cijenimo svoje, znat ćemo poštovati i razumjeti tuđe. U ponedjeljak sam posjetio OŠ Vladimir Gortan Žminj i imao prilike pogledati izložbu učenika o našim dijalektima i izrekama, a koja je upravo realizirana u sklopu zavičajne nastave. Svakome tko voli svoj zavičaj kad tako nešto vidi, srce je puno emocija“, naglasio je župan zahvalivši se svim ustanovama školama i vrtićima koji sudjeluju u projektu. 

Festival zavičajnosti za srednje škole

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč bit će domaćin 6. Festivalu zavičajnosti za srednje škole, koji će se održati u utorak, 24. svibnja, uz sudjelovanje 23 srednje škole Istarske županije. Festival će se održati u dvorištu škole gdje će se odvijati Program otvaranja Festivala, kao i izložba štandova s predstavljanjem rezultata projekata zavičajnosti svake škole sudionice. Nakon predstavljanja projekata, organiziran je razgled grada Poreča.

„Ovogodišnji Festival sa svojim raznolikim i maštovitim temama predstavlja forum na kojem će učenici iz istarskih srednjih škola potvrditi status Istre kao multikulturalne i interkulturalne regije. Učenici će praćeni budnim okom svojih mentora, posjetitelje Festivala upoznati s dijalektima, običajima i tradicijom naše Istre, govoriti hrvatski, talijanski i dijalektom, s njima ćemo putovati kroz vrijeme, kušati domaća istarska jela, upoznati se s istarskim tradicijama. I ovom prilikom će sudionici Festivala potvrditi status škole domaćina i grada Poreča kao mjesta koje gradi mostove i povezuje, koje predstavlja prostor za učenje i stvaranje svijesti o važnosti naše kulturne i povijesne baštine, našeg položaja i pozicije u Europi i svijetu“, istaknula je ravnateljica Gulić Pisarević.

Festival zavičajnosti za dječje vrtiće

Ovogodišnji projekt Implementacije zavičajnosti u kurikulum predškolskih ustanova Istarske županije pod nazivom „Istra u očima djece – istražiti, upoznati, razumjeti i zavoljeti zavičaj“ održat će se u četvrtak, 26. svibnja u Pazinu i sedam okolnih općina središnje Istre.

Domaćin Festivalu zavičajnosti su djeca i djelatnici pazinskog Dječjeg vrtića „Olga Ban“, uz pomoć  lokalnih suradnika, pojedinaca, ustanova i institucija, a na Festivalu će sudjelovati djeca  i odgojiteljice iz 22 vrtića s područja Istarske županije. 

„Na ovom Festivalu očekujemo  1.100 djece i  200 odgojitelja i stručnih suradnika istarskih vrtića. U pazinskom vrtiću je osmišljeno 19 radionica, koje će se odvijati na otvorenom. Djeca domaćini i njihove odgojiteljice, uz pomoć suradnika,  provest će djecu goste u različitim pravcima svojega grada i svojih općina. Pješačit će se oko 5 kilometara i pritom upoznavati prirodu središnje Istre: Pazinski potok, Pazinsku jamu, Gortanov brijeg, parkove i šetnice, igrališta, farme, Pazinski kaštel, Motovunske zidine, gračaške palače,samostan u Sv. Petru u Šumi, pinje u Karojbi… Domaćini će djecu upoznati s lokalnim legendama i mitovima, demonstrirati im tradicijske vještine u modeliranju gline, izradi platnenih lutki, svirala od prirodnih materijala, oblikovanju kamenih škrilja, izradi košara od bekvi, pečenju kolača, branju trešanja i ljekovitog bila, lokalnim tradicijskim pjesmama i plesovima, igranju tradicijskih igara i boćanja…“, najavila je ravnateljica Vesna Rusijan.

U sklopu Festivala zavičajnosti bit će otvorena izložba dječjih radova djece pazinskog vrtića na temu zavičaja, u pazinskom Spomen Domu, koju će moći slobodno posjetiti svi sudionici Festivala i građani.
U popodnevnim satima, s početkom u 14 sati na istom će se mjestu održati Stručni skup na kojem će predstavnici 18 istarskih vrtića predstaviti projekte koje su tijekom aktualne pedagoške godine provodili u svojim predškolskim ustanovama. 

Festival zavičajnosti za osnovne škole, kojeg je najavila ravnateljica OŠ Vladimira Gortana Žminj, održat će se u Raši, u petak 27. svibnja, u OŠ Ivana Batelića Raša. Na Festivalu će sudjelovati 44 osnovne škole s po dva učenika, uz voditelja projekta iz svake škole. Bit će organizirana prezentacija projekata i plakata u zgradi škole, a nakon programa uslijedit će obilazak rudarskog grada i Centra za posjetitelje Arsia. Predviđen je i fakultativni posjet Interpretacijskom centru Vlaški puti u Šušnjevici. 

Podsjetimo, zavičajna nastava je temeljena na dobrovoljnosti sudjelovanja učenika i nastavnika te projektno-istraživačkom radu, a najvažniji ciljevi su da djeca steknu znanja o svom zavičaju, upoznaju njegovu jedinstvenost i grade zavičajni identitet. Posebna se pažnja posvećuje govorima tj. dijalektima te lokalnoj i regionalnoj povijesti, običajima i tradiciji koji su u opasnosti odumiranja zbog globalizacije.

Zavičajna nastava počela je u vrtićima 2014./2015. godine. Sljedeće su se godine 2015./2016. pridružile osnovne pa zatim 2016./2017. srednje škole. Broj prijavljenih ustanova je neprestano rastao da bi se ove godine 2021./2022. pedagoške godine prijavila 22 vrtića, 44 osnovne škole i 23 srednje škole što je gotovo 100 % odaziv odgojno–obrazovnih institucija u Istri.

Festivali zavičajnosti su organizirani kao jednodnevna događanja posebno za vrtiće, osnovne i srednje škole i uvijek se održavaju u drugim školam domaćinima i u različitim mjestima. Neka od mjesta domaćina su: Medulin, Poreč, Pula, Buje, Umag, Pazin, Buzet….. a želja je premrežiti Istru.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture hrvatski patrolni brod obalna straža

Havarija na Jadranu: Traga se za članovima posade talijanskog tegljača

Stancija Bečić - Foto Grad Poreč

Poreč: Obnavljaju se lokve na Porto Busoli i stancijama Bečić i Vergotini