in

Poreč: Obnavljaju se lokve na Porto Busoli i stancijama Bečić i Vergotini

Stancija Bečić - Foto Grad Poreč

Danas su stručni djelatnici Nature Histrice, Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije započeli s terenskim radom prikupljanja podataka – popisivanja biljnih i životinjskih vrsta na staništu tri lokve na porečkom području – onih na Porto Busoli, te Stanciji Bečić i Furlanki na Stanciji Vergotini. Tijekom prikupljanja radili su i na utvrđivanju stanja nepropusnosti dna lokve,  kako bi se utvrdilo njihovo stanje i identificirala mogućnost za revitalizaciju. Za svaku lokvu izradit će se plan obnove s detaljnim opisom potrebnih radova za revitalizaciju.

Ekipa na terenu - Foto Grad Poreč
Ekipa na terenu – Foto Grad Poreč

Ovi su radovi dio projekta u koji su krenuli Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije – Natura Histrica u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Sveučilištem Jurja Dobrile iz Pule. Izradili su popis – prijedlog prvih devet lokvi na području Istarske županije koje će ući u projekt zaštite i revitalizacije lokvi, a cilj je izvršiti biološku i antropogenu karakterizaciju lokvi, odrediti njihov potencijal i predložiti mjere revitalizacije i očuvanja.

Porto Busolo - Foto Grad Poreč Ekipa na terenu - Foto Grad Poreč
Porto Busolo – Foto Grad Poreč

U projekt se uključio i Grad Poreč, a na ovom su području, ovisno o značaju lokve, odabrane 3 lokacije koje će biti obuhvaćene projektom: Lokva u St. Bečić odabrana je radi krajobrazne privlačnosti i turističkog značaja obzirom na smještaj uz biciklističku stazu i mogućnosti uključivanja lokve u turističke rute. Lokva pučkog naziva „Furlanka“ na St. Vergotini  odabrana je radi edukativnog značaja obzirom na blizinu Osnovne škole Finida i mogućnosti uključivanja edukativnih školskih aktivnosti u školske kurikulume, a lokva na Porto Busoli odabrana je radi prirodne osobitosti i pejzažne i turističke vrijednosti obzirom na lokaciju uz more.

Inače, Grad Poreč kontinuirano provodi aktivnosti na održavanju lokvi te je tako u prošlogodišnjoj akciji uređeno 30 lokvi na porečkom području.

Izvor Grad Poreč

Foto Istarska županija

ŽUPANIJA: Poreč domaćin 6. Festivala zavičajnosti za srednje škole. Još dva u Pazinu i Raši

ilustracija voda boca

Bez vode 20. svibnja Musalež