in

Djelatnici porečke Hitne pomoći u pokretu Movember koji promovira zdravlje

Brkovi su znak neprikosnovenog autoriteta i muževnosti, tjelesne i duhovne zrelosti. U usmenoj književnosti Južnih Slavena brkovi i brada su česta fizička karakteristika junaka ili momaka o kojima djevojke pjevaju. Brkovima su se muškarci ponosili jer su oni bili pokazatelj njihove zrelosti i muškosti, njima su se razlikovali od dječaka. O toj zrelosti i muškosti govori i bećarac o „brki“ koji svoju kavu pije gorku, bez šećera: „Evo brke koji voli mrke kave piti, a ne šećeriti“, a o onome što djevojke cijene kod svojih odabranika: „O moj brko, moja lolo stara nema ljepšeg od tebe bećara“. Unatoč  što 20. stoljeće nije bilo posebno zainteresirano za brkove, muževni zaštitni znak Tom Sellecka, tanke linije iznad usana Clark Gablea, Einsteinovi bujni čupavci, ekscentrični Dalijevi eksperimenti pa i komični “četkica za zube” brčići Charliea Chaplina, postali su popularni i ikonični koliko i njihovi vlasnici.

„Tvoj karakter kaže svijetu da si muškarac, a tvoji brkovi su uskličnik na kraju te rečenice“

Danas su brkovi i brada modni dodatak koji je sve popularniji zahvaljujući povratku retro kulture u suvremenu modu i druge aspekte kulture. U posljednjih petnaestak godina, potaknut globalnim pokretom „Movember“ koji je krenuo iz Australije, ukras muškog lica dobio je sasvim novo značenje. Riječi moustache (brk) i November (studeni) su spojeni u riječ „Movember“, kako je nazvana akcija koja okuplja iznimno velik broj muških poklonika spremnih prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, duševnih bolesti, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju. Cilj Movebmera je “promijeniti lice muškog zdravlja”. Poticanjem muškaraca da se uključe, Movember ima za cilj povećati rano otkrivanje raka, dijagnozu i učinkovite tretmane, te u konačnici smanjiti broj preventivnih smrti. Potiče ljude da budu svjesni obiteljske povijesti raka i da usvoje zdraviji način života.

Ove godine prvi put pokretu „Movember“ priključili smo se i mi, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Istarske Županije, ispostava Poreč. Razlog zašto su se vozači, medicinski tehničari i liječnici odlučili uzgojiti brk je dubok i plemenit. Time se razlike brišu, te kao zdravstveni djelatnici promoviramo zdravlje.

Nekima od nas je ovo prvo „brkato“ iskustvo. Bilo je vrlo zanimljivo, spojili smo šalu i ozbiljnost. Ljudi nisu navikli na naše brkove, gledaju nas, čude se, prilaze, pitaju, čime dobijemo priliku objasniti zašto puštamo brkove. Možda nas ove godine nema puno i većina nas u prosincu oprostit će se od pomno njegovanog brka, ali je naša misija ispunjena.

Nadamo se da ćemo ovim primjerom potaknuti i ostale kolege na ovakav tip promocije zdravlja i istaknuti važnost borbe protiv bolesti.

Amil Balić

Porečke investicije na međunarodnom sajmu REXPO u Zagrebu

Porečke investicije na međunarodnom sajmu REXPO u Zagrebu

Gradu Puli nagrada za projekt "e-Vrtići"

Gradu Puli nagrada za projekt “e-Vrtići”