in

DND Poreč: Bankelice kao zajedničko djelo djece i umjetnika

Ove subote počinje realizacija i treće od četiri planirane klupe za djecu u režiji Društva Naša djeca Poreč. Projekt Bankelica financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Naš doprinos zajednici, a rezultat će biti četiri dječje klupe koje će izraditi četvoro likovnih umjetnika uz pomoć djece. Cilj je približiti djeci kreativni umjetnički postupak, udružiti ih s likovnim umjetnicima i dobiti za uzvrat klupicu-umjetničko djelo koje će svima biti dostupno.

U projektu su angažirani umjetnici Marina Dželalija Jakominić, Đanino Božić, Roberta Weisman Nagy i Emil Knapić. Đaninova bankelica zapravo je skup od devet coki koje su djeca likovno ukrasila, a dobila je i ime – Domaći. Domaći se suše i spremni su za postavljanje, a coke nam je donirao Emil Knapić, koji će klupu raditi od grote.

Marina je željela da njena bankelica bude načinjena od već upotrijebljenih predmeta, a stolar Lučano Stojnić izradio je besplatno čvrstu i prekrasnu klupu od drvenih paleta. Dodao je i stol, jer će Marina na njemu nacrtati raster za igru mlin i s djecom, kistovima i bojom kamene oblutke pretvoriti u bubamare.

Roberta ove subote počinje složenu proceduru izrade klupice od kamena i keramike – ali nema straha, pomoći će joj djeca. Prvo će razvaljati šamotnu glinu, izrezati je na jednake kvadratiće, postaviti preko kamene sjedalice da se osuše, a potom ih treba ispeći. Tu uskače umjetnica keramičarka Melanija Krajina. Ona će ispeći pločice da bi ih djeca u sljedećem susretu moga ukrasiti svojim slikarijama posebnim bojama. Kad se crteži osuše treba ih premazati caklinom i ponovno peći pločice. Za kraj ostaje njihovo lijepljenje na kamen koji je donirao pazinski Kamen, a iz Kanfanara u Poreč prevezao posebni kamion Elektrometala. Emil ostaje za kraj, a on svoju grotu sam obrađuje u klupu. Svi spomenuti donatori, ali i izvrsne volonterke Iva i Renee pomažu da ovaj projekt zasluženo bude dio priče o doprinosu pojedinaca i DND-a Poreč svojoj zajednici.

ISAP Tinjan 2018

Vikend odlične zabave – Bebek, Grašo i Pavat nastupaju na sajmu od pršuti u Tinjanu

Mjesec poduzetništva u Poreču: Vodiš li svoje ljude ad hoc ili situacijski?

Mjesec poduzetništva u Poreču: Vodiš li svoje ljude ad hoc ili situacijski?