in

Doba Serenissime: U Poreču predstavljanje projekta i monografije o urarstvu u Istri

Zajednica Talijana Poreč na Trgu slobode - Foto Tanja Kocijančić

Predstavljanje projekta “Il Tempo della Serenissima – Povijesno-kulturno i turističko unapređenje tradicije urarstva u Istro-Venetu” održat će se u petak 5. travnja u Teatrinu Zajednice Talijana Poreč. Skup je otvoren za javnost. Započet će u 15 sati dobrodošlicom i registracijom sudionika, nakon čega će pola sata kasnije uslijediti otvaranje skupa pozdravnim obraćanjima i predstavljanje projekta.

Kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Bencich predstavit će monografiju “Doba Serenissime – Povijesni i kulturni itinerer toranjskih satova Veneta, Istre i Dalmacije.” Nakon toga slijedi video projekcija fotografskog itinerera tornjeva sa satovima od Chioggie do Cattara u Italiji. Skup će završiti raspravom i zaključkom radova: Kulturna i turistička vrijednost itinerera povijesnih satova.

Projekt je provela Zajednica Talijana Poreč, uz financijski doprinos Regije Veneto, te u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza” Umag, Talijanskom osnovnom školom „Bernardo Parentin” Poreč, Gradom Porečom, te gradovima Castelfranco Veneto i Chioggia.

Projekt je bio usmjeren na očuvanje satova na tornjevima koje su u Istri, Kvarneru i Dalmaciji postavili urari Pesariisa, Cappellari, Machin i prije svega Solari. Započeli su s projektom 2019. godine, u prvoj fazi radova istraženo je područje Istarske županije u potrazi za postojećim primjercima te su provedena arhivska istraživanja, a sve je to prezentirano je na konferencijama organiziranim u Poreču, Umagu i Venetu te na web stranici “Time of the Serenissima”, na adresi www.parenzo-porec.com.

policija traka mjesto nesreće

ISTRA: Uz prijetnju oružjem opljačkao banku – usred jutra!

Foto Klub za mlade Poreč

U Klubu za mlade Poreč kviz općeg znanja – Prijavite se!