in

DRAŽEN KUTLEŠA više nije porečko-pulski biskup

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo danas, 11. srpnja, pomaknuo je, odnosno promaknuo neke hrvatske biskupe.

Kako je u podne objavio dnevni Bilten Svete Stolice, mons. Dražen Kutleša (51), dosadašnji biskup porečko-pulski, imenovan je nadbiskupom koadjutorom splitsko-makarskim uz nadbiskupa metropolita mons. Marina Barišića (73), a mons. Petar Palić (48), dosadašnji biskup hvarsko-bračko-viški, seli u susjednu državu kao novi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski umjesto mons. Ratka Perića (76), koji je lani navršio mirovnu dob u Katoličkoj crkvi, objavio je Jutarnji list.

Vijest o imenovanjima istovremeno je objavljena u Rimu i u Hrvatskoj.

Zasad još nije objavljeno tko će zamijeniti mons. Kutlešu na dosadašnjoj funkciji.

Mons. Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić.

Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju, boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.do 2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno je član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.

U Hrvatskoj više od pola milijuna turista!

ZADNJA VIJEST: U Umagu ima čak 11 pozitivnih na koronu!