in

E-PROPUSNICE: Od 8. travnja Istrani se mogu slobodno kretati na područjima svojih bivših općina

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske uvažio je traženja gradonačelnika Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana te Istarske županije da se ukine izdavanje propusnica za područja nekadašnjih općina, priopćeno je iz Grada Poreča.

Naime, Stožer civilne zaštite Istarske županije u suradnji i koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske radio je na operacionalizaciji članka 18. Zakona o civilnoj zaštiti Republike Hrvatske, kojim je više jedinica lokalne samouprave potpisalo Sporazum o zajedničkoj koordinaciji obavljanja poslova i aktivnosti na svojem integriranom području. Ustrojit će Koordinaciju Stožera civilne zaštite s tog područja i koordinirano djelovati u mjerama i aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa (COVID-19), u okviru Stožera civilne zaštite Istarske županije.

To od srijede, 8. travnja 2020. omogućava, prilagodbom nacionalnog sustava e-propusnica, slobodno kretanje građana unutar područja jedinica lokalne samouprave koje su potpisale zajednički Sporazum. To ne vrijedi samo za područje Bujštine, čiji će se žitelji moći slobodno kretati na području Umaga, Novigrada, Buja i okolnih općina tek nakon Uskrsa.

U slučaju Poreča, propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar područja bivše Općine Poreč u koju je spadao grad Poreč te općine Vrsar, Funtana, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada, Višnjan i Sv. Lovreč.

– U potpunosti se podržava rad i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja građana, međutim, s obzirom na otežanu situaciju, odnosno nemogućnost izdavanja elektronskih propusnica i velik broj upita i nepoznanica oko izdavanja istih, ova će odluka itekako pomoći građanima Poreštine u svakodnevnom funkcioniraju, komentirao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Ipak, najvažnije je od svega je da ostanemo svjesni težine situacije te da postupamo odgovorno. Ovo je mjera koja ljudima treba olakšati nabavku hrane, lijekova, goriva, obilazak starijih i nemoćnih, ova mjera nije poziv na druženje, roštilje, proslave…Ne dopustimo da se pretjeranim opuštanjem vratimo u još strože i restriktivnije mjere.

Uređenje rive u Poreču: Postavlja se novo popločenje i dovršava podzemna infrastruktura

ISTRA: Još jedna pozitivna osoba na Covid-19 s POREŠTINE