in

ISTRA: Još jedna pozitivna osoba na Covid-19 s POREŠTINE

Foto Radio Centar Poreč

Na izvanrednoj presici istarskog Stožera civilne zaštite, održanoj u 15.30 sati u Puli 7. travnja, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je da u odnosu na jutros imamo jednu osobu pozitivnu na koronavirus. Naime, jutros smo objavili da su svi pristigli nalazi briseva bili negativni, te da je u Zagreb poslan još 61 uzorak na analizu.

No, u međuvremenu stigli su nalazi za 8 građana Istre, koji su se u nedjelju autobusom vratili u Hrvatsku iz austrijskog Tirola. Radi se o repatrijaciji hrvatskih građana koji su proteklog vikenda (radnici, studenti…) stigli iz Italije, Španjolske i Austrije.

Tako smo u Istri došli do ukupnog broja od 77 osoba pozitivnih na koronavirus.

Šef Stožera Dino Kozlevac zahvalio se Nacionalnom stožeru i njegovu načelniku Davoru Božinoviću koji je potpisao odluku da se građani Istre mogu slobodno kretati unutar granica svojih bivših općina, odnosno po Poreštini, Rovinjštini, Puljštini… Tako će se spriječiti birokratiziranje, a uvjeren je da će kretanje biti isto kao i do sada, jer su građani tražili propusnice zbog stvarnih potreba.

Primjena ove odluke počinje odmah, 7. travnja.

Kozlevac je naglasio da se primjena odgađna nakon Uskrsa samo za područje Bujštine, odnosno Umaga, Novigrada i Buja, jer je tamo najveće žarište zaraze u Istri.

Budući da s radom su počele zelene tržnice, Kozlevac je najavio stroge kontrole primjene protuepidemioloških mjera, kao i okupljanja građana, što je dogovoreno s policijom. Bit će pojačanih kontrola na terenu kako se građani ne bi okupljali na poznatim okupljalištima.

-One tržnice koje neće poštovati uvjete i mjere, odnosno ne bude li potrebne socijalne distance, ne bude li prepreka ispred ribe i primjerene udaljenosti, bit će zatvorene, najavio je Kozlevac.

E-PROPUSNICE: Od 8. travnja Istrani se mogu slobodno kretati na područjima svojih bivših općina

TAR usvojio prvi set mjera pomoći svojim gospodarstvenicima – oslobađanje plaćanja poreza na javne površine, odgode, popusti…