in

Porečka bikini diva Elena Zdjelar osvojila srebro na svjetskom prvenstvu u Las Vegasu

Elena Zdjelar

Porečka fitness trenerica Elena Zdjelar nedavno je u Las Vegasu, kao jedina predstavnica Hrvatske i Europe, osvojila srebrnu medalju u iznimno jakoj konkurenciji na svjetskom prvenstvu u kategoriji bikini fitness. Elena se natjecala u kategoriji za profesionalke u federaciji WBFF. Do prije dvije godine natjecala se kao amaterka. Prije dvije godine ova je Porečanka ostvarila svoj veliki san i pobijedila je na svjetskom natjecanju WBFF bikini diva World Champion Toronto u Kanadi. Tada je osvojila Pro Card u dvije federacije IBFF i WBFF, te tako postala profesionalka u svom sportu.

Elena, inače majka desetogodišnjeg Rubena, s mužem Draganom već godinama vodi klub u kojemu vode više grupa u raznim disciplinama (taekwondo, tae-bo, crossfit, body fit, MMA, king boxing, individualne treninge i drugo). Sa sportom se počela baviti kao tinejdžerica, ali tek je krajem 2012. godine počela razmišljati i o natjecanjima. Prve pripreme počele su početkom 2013. i trajale su šest mjeseci.

-Moj prvi izlazak na binu rezultirao je osvajanjem titule svjetske prvakinje na IBFF World Championship 2013. u Sloveniji. Ljubav prema to sportu i bini motivirala me da nastavim s natjecanjima i do danas sam brojne titule, priča Porečanka koja je do danas osvajala niz zlatnih medalja diljem Europe, a 2016. i u Kanadi.

Naša je sugovornica cijeli svoj život u sportu. No, iza ovih iznimnih sportskih uspjeha krije se zapravo jako tužna priča. Dogodilo joj se nešto najteže što se jednoj majci može desiti, a treninzi i sport koji voli izvukli su je i vratili u život.

-Prije Rubena imali smo još jedno dijete koje je u rodilištu, odmah nakon poroda, dobio bakteriju. Nažalost, unatoč tome što sam stalno govorila da nešto nije u redu s njim, nisu me htjeli poslušati, nego su govorili da imam post porođajnu depresiju i da mali ima samo visoku žuticu i da to je kao normalno. Nakon desetak dana situacija se pogoršala i ono što je slijedilo bilo je strašno: 11 operacija na tankom crijevu, stalno loše vijesti i šokovi… Mislim da su me toliki mjeseci u bolnici s toliko bolesne djece promijenile zauvijek. Naš je sinčić živio sedam mjeseci. Bila sam cijelo vrijeme s njim u bolnici i na to vrijeme provedeno s njim sam jako zahvalna. Bila sam slomljena i točno se sjećam trenutka kad sam odlučila  „živjeti“ ponovno ili barem pokušati. Probala sam se sjetiti što sam prije voljela raditi i prvo mi je pao na pamet trening. Tako sam odlučila početi ponovno trenirati i izaći napokon iz kuće, ispričala je svoju bolnu priču Elena.

Nakon toga se osjećala sve bolje, počela je opet zdravo jesti i bolje spavati i sve bolje i bolje izgledati. Taj proces je dugo trajao i trening je postao za nju ispušni ventil. Tada su je svi počeli nagovarati da krene na takmičenja i nakon nekog vremena odlučila je probati. Prvo natjecanje bilo je svjetsko prvenstvo IBFF federacije u Sloveniji. Kad je proglašena pobjednicom sjeća se da nije mogla prestati plakati. Nazvala sam mamu koja je isto tako plakala i rekla joj: „Mama, došla sam prva, od dna sam došla na vrh, živa sam i opet ću biti sretna!“

Kada se spremala za to prvo natjecanje morala se svaki mjesec fotografirati da vide njenu ozbiljnost i napredak, budući da je predstavljala Hrvatsku na svjetskom natjecanju. Tako je shvatila da tek se na fotografijama vidi razlika, što doista motivira da se nastavi dalje trenirati. Tako je odlučila u svom klubu fotografirati i klijente, jer je znala da će ih tako potaknuti da ne odustanu.

-Kada sam počela objavljivati transformacije na Facebooku desio se pravi „bum“ i dan danas, nakon pet godina, broj zadovoljnih klijenata samo raste, kaže nam ona.

Na upit što se točno ocjenjuje na natjecanjima, naša je sugovornica (za koju se nikad ne bi reklo da ima 40 godina!) kazala da se natječe u najnježnijoj kategoriji bikini fitness je najnježnija kategorija, a gleda se ljepota, prezentacija i sklad tijela. Nije dovoljno imati dobro formu, već je treba znati i pravilno pokazati.

-Za natjecanje u Las Vegasu nosila sam bikini koji je ručno rađen nekoliko mjeseci u Beogradu, po narudžbi. Bikini su posebni i vrlo skupi, a i haljine u kojima se izlazi na binu moraju biti dugačke i lijepe, mada to kod ocjenjivanja nije presudno. Općenito, odlazak na takva natjecanja iziskuje velike troškove, i to iz vlastitog džepa, pa je to razlog zašto žene iz Hrvatske, pa i iz Europe, ne sudjeluju tako često, a posebno ako se natjecanje odvija na nekom drugom kontinentu, veli nam Elena.

Najteži dio, dodaje ona, u cijeloj ovoj priči je prehrana, jer za to treba imati karakter, sebe treba kontrolirati 24 sata.

-Srećom da volim jesti zdravo, pa mi to nije problem. Kada se pripremam za natjecanje, sve je vrlo strogo – jede se meso, riba, riža, povrće i pije puno vode. Kada nisam na pripremama onda jedem i voće i nešto mliječnih proizvoda. Hrana je sve – možeš se na treningu ubijati, ali ako loše jedeš, ništa od toga. Ja sam pravi primjer – imam 40 godina, no imam toliko snage i jako se dobro osjećam, a to nije samo rezultat treninga, nego i pravilne prehrane, otkriva nam svoj recept ova fitness trenerica koje na ljudsko tijelo gleda kao na umjetnost.

Osim u svojoj dvorani za treninge, Elena ima i online klijente, koje je dobila zahvaljujući društvenim mrežama. O prehrani tako savjetuje ljude iz cijelog svijeta.

I za kraj pitala sam je o planovima za budućnost.

-Već sam počela s pripremama za jedno važno natjecanje koje će se dogodine održati u Los Angelesu. Nadam se da ću uspjeti, jer se ponovno radi o financijski vrlo zahtjevnom natjecanju iz federacije WBFF. K tome, planiram i svoje cure iz kluba voditi na niz novih natjecanja u bikini fitnessu, najavila je Elena.

Fotografije – privatni album Elene Zdjelar

Bogati program Mjeseca hrvatske knjige u porečkoj knjižnici počinje 19. listopada

Kelly’s Heroes

U Vižinadi sutra uprizorenje filma “Kelly’s Heroes“