in

Bogati program Mjeseca hrvatske knjige u porečkoj knjižnici počinje 19. listopada

U Gradskoj knjižnici Poreč jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je ravnateljica Irides Zović najavila bogati kulturni program kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige. „To je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi. Manifestacija ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije“, rekla je Zović.

U petak, 19. listopada, u 19 sati održat će se književni susret s Milanom Vuković Runjić koja će predstaviti svoju knjigu „Proklete Hrvatice“.  Dramatične sudbine povezuju dvadeset velikih Hrvatica, čije su životne priče ostale vječna inspiracija.

U ponedjeljak, 22. listopada, u 11 sati u svijet šarenih i zabavnih slikovnica uvest će čitatelje Dijana Merey Sarajlija, fonetska ritmičarka-rehabilitatorica iz zagrebačke Poliklinike SUVAG. Autorica je, zajedno sa svojom djecom i suprugom u seriji stihobasni „Što mravi znaju o ljubavi“ do sada objavila tri dvostruke slikovnice, kojima je oduševila djecu svih uzrasta, od 3 do 103 godine.

U Mjesecu hrvatske knjige nastavlja se ciklus pričanja priča u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč. U okviru socijalno – inkluzivnog projekta knjižnice „Sretne priče“, u srijedu, 24. listopada, u 11 sati gost Doma bit će Davor Šišović, novinar i književni kritičar, vrsni poznavatelj istarskog kulturnog nasljeđa i zaljubljenik u kulturnu baštinu.

Glavna je tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. „Az, buki, vjedi, tko slovo zna?“ naziv je radionice za djecu posvećene kulturnoj baštini. Kroz igru i druženje upoznat će se s pismom kojim su pisane najljepše hrvatske knjige. Radionica će se održati u petak, 26. listopada, u 17 sati u Odjelu za djecu i mlade, a namijenjena je djeci od 5 do 8 godina. Voditeljica radionice je Vesna Milanović, knjižničarka OŠ Poreč.

U izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika objavljena je zbirka čakavskih pjesama našeg uglednog pjesnika, putopisca i prozaika Tomislava Milohanića „Frkalas”. O frkalasu i piferinu, o milom blagu, o odorima ditinstva, navadama i užancama, divertimentima i guštima i životu piše pjesnik u svojoj najnovijoj zbirci, a porečkoj će je publici predstaviti u utorak, 30. listopada u 19 sati. Zbirku će, uz autora, predstaviti urednik Boris Domagoj Biletić.

Bruno Šimleša bit će gost porečke knjižnice u utorak, 6. studenoga, u 19 sati. Kroz svoje knjige naučio je svoje čitatelje razviti zdravu ljubav prema sebi i drugima, a najpoznatiji, kako ga nazivaju, hrvatski stručnjak za ljubav, predstavit će nam svoju knjigu „Istine i laži o ljubavi“.

U četvrtak, 8. studenoga, u 19 sati održat će se književna večer s Marinom Vujčić, jednom od najčitanijih hrvatskih autorica koja će posjetitelje knjižnice povesti kroz svoj bogat stvaralački opus.

Stanovnici šume Kontije, Kontići, koji žive ponad Limskog zaljeva, zasigurno su nam poznati iz brojnih zavičajnih legendi istarske baštine. Upravo je iz prekograničnog projekta “EnjoyHeritage/Uživaj baštinu“ nastala slikovnica „Kontići – čuvari šume” koja na poseban način potiče djecu na upoznavanje baštine, očuvanje prirode, posebno šuma te zbrinjavanje otpada. Slikovnicu će predstaviti Venis Gregurović, ravnateljica Dječjeg vrtića „Tići“ iz Vrsara sa suradnicima. Predstavljanje slikovnice održat će se u petak, 9. studenoga, u 17 sati.

U srijedu, 14. studenoga u 13 sati, predstavit će se XXII. PoZiCu – zbirku literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. PoZiCa, stvarana i održavana već 22 godine, upravo radom i doprinosom gorljivih profesora i darovitih učenika, svake godine iznjedri najbolje učeničke prozne radove. Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Poreč.

U Mjesecu hrvatske knjige počinje projekt Dam-daš

-U Mjesecu hrvatske knjige započinje jubilarna, deseta po redu sezona projekta “Dam –daš: volonteri u akciji”. Gradska knjižnica Poreč prepoznala je kao važne partnere, svoje građane, koji znaju, ali i žele s drugim građanima razmijeniti znanja, vještine i afinitete te je u suradnji s korisnicima knjižnice, stručnjacima određenog područja, organizirala niz besplatnih tečajeva i radionica u trajanju od tri mjeseca. Ove se godine prijavilo više od 15 voditelja-volontera koji će prenositi svoja znanja i vještine putem predavanja i radionica čiji je cilj cjeloživotno obrazovanje, aktivno provođenje slobodnog vremena i širenje visoke svijesti o koristima koje volontiranje donosi, važno, kako za društvenu zajednicu, tako i za pojedinca u mreži volontera, najavila je Zović. Popis radionica i prijave za upis uskoro će se moći pronaći na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Poreč.

Proizvođač bakalara i meda Petar Banko u Poreču predstavlja svoj put od ideje do uspjeha

Elena Zdjelar

Porečka bikini diva Elena Zdjelar osvojila srebro na svjetskom prvenstvu u Las Vegasu