in

Slovenska vlada traži kaznu od 10.000 eura za one koji krše epidemiološke mjere

U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 5.596 testova potvrđene 1302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv covida-19, piše N1.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u cijeloj zemlji.

Budući da se ocjenjuje da je jedan od uzroka presporog stišavanja epidemije nepridržavanje epidemioloških mjera, vlada je u parlament uputila prijedlog izmjena zakona o epidemiji kojim zahtijeva drastično povećanje kazni za prekršitelje, pa bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura s 400 eura koliko su iznosile na proljeće.

Oporba smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima. Kako prenose slovenski mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je prije sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći – 1391. Osim toga, smanjen je i udio pozitivnih testova pa sada iznosi 23 posto, dok se prošlog tjedna kretao i do 30 posto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava to da je unatoč svim restriktivnim mjerama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitaliziranih, ali i broj umrlih. Za razliku od prvog vala epidemije na proljeće kad je bilo 108 mrtvih, njihov broj sada je dosegnuo 1156.

Cijeli članak pročitajte na http://hr.n1info.com/Regija/a579142/U-Sloveniji-59-umrlih-od-covida-19-vlada-trazi-ogromne-kazne.html

U SRIJEDU prometna akcija kontrole tehničke ispravnosti vozila

HZJZ će koronavirus tražiti u kanalizaciji, evo zašto je to važno