in

FOTO: Dan Erasmusa u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč

Prigodom Dana Erasmusa, koji se diljem Europe obilježavaju 12. i 13. listopada, porečka Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića je u petak u Obrtničkom domu organizirala predstavljanje svojih projektnih aktivnosti u sklopu Erasmus+ programa. Okupljenim učenicima, nastavnicima te uzvanicima iz lokalne zajednice, Tatjana Gulić Pisarević, profesorica te koordinatorica Erasmus+ projekata u TUŠ Antona Štifanića, predstavila je rezultate netom zaključenog Erasmus+ projekta YES Europe, koji je tijekom protekle tri godine za cilj imao motivirati učenike za nastavak školovanje te omogućiti im uspješno snalaženje na tržištima rada u šest država odakle dolaze projektni partneri, a to su osim porečke škole bili Austrija, Norveška, Turska, Rumunjska te koordinator Njemačka.

Projekt je bio financiran sredstvima Europske unije pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i europske programe u Republici Hrvatskoj. Okupljenima su iz prve ruke o svojim iskustvima u pojedinim zemljama nešto više kazale učenice škole, Martina Klesinger, Ivana Rubil te Ivona Pažanin, koje su istaknule da im je ovaj projekt omogućio usavršavanje jezičnih vještina, interkulturnih i socijalnih vještina te stjecanje prijateljstava, kao i vrijednih znanja koje će im u budućnosti biti od velike koristi, osobito prilikom traženja posla nakon završenog školovanja. Svi učenici koji su sudjelovali u projektnim mobilnostima, tom su prilikom dobili potvrdu EUROPASS mobilnost kojima se službeno potvrđuju vještine stečene prilikom sudjelovanja na projektnim sastancima te prigodne usb stickove osmišljene i izrađene tijekom projekta.

Gulić Pisarević se na kraju predstavljanja rezultata projekta YES Europe zahvalila svima koji su pomogli prilikom provedbe te ih pozvala da budu potpora školi u ovakvim aktivnostima i u budućnosti. Grad Poreč je na događanju predstavljala dogradonačelnica, Nadia Štifanić Dobrilović. Zamjenica gradonačelnika je tom prilikom čestitala školi, ravnateljici Vesni Baranašić, koordinatorici Gulić Pisarević, svim nastavnicima i učenicima na uspješnom okončanju još jednog projekta. Iskazala je svoje zadovoljstvo zbog važnosti koju škola pridaje ovakvim projektima te kazala kako je svaki projekt kojega se TUŠ do sada uhvatio bio izuzetno uspješan.

Događaju je također prisustvovala i predstavnica Turističke zajednice Istarske županije Tamara Ninković koja je izrazila oduševljenje cijelim događajem i pohvalila projektni rad škole.

Gulić Pisarević je Dan Erasmusa iskoristila i za predstavljanje nova tri projekta iz istog programa koja će TUŠ provoditi u narednom razdoblju. Riječ je o projektima: LISP-Lost in Space čiji je cilj promovirati i učvrstiti interes učenika za znanost te povećati njihove šanse za zapošljavanje. Drugi projekt nosi naziv Smitten kitchen: A thyme to eat čiji je cilj osim promoviranja zdravog života i tradicionalne kuhinje, proširivanje znanja učenika vezano uz hranu kao dio kulturne baštine. Učenje bez granica tema je posljednjeg, ali ne i manje važnog projekta, koji za zadaću ima osnažiti vještine poučavanja nastavnika za rad s učenicima s posebnim potrebama, napisao je projektni tim  Erasmus+ iz TUŠ-a Antona Štifanića.

Poreč Triatlon powered by Plava Laguna

Porečki Triatlon powered by Plava Laguna održan u Zelena Resortu

FOTO: Mjerenjem tlaka građanima na porečkoj tržnici završila akcija „Solidarnost na djelu“