in

FUNTANA: Općinska uprava uselila u „staru – novu“ školu vrijednu 4,5 milijuna kuna

Foto Tanja Kocijančić

Donedavno je uprava Općine Funtane na čelu s načelnikom Mladenom Grgetom imala sjedište u skučenim prostorima iza pošte i Turističke zajednice, a odnedavno su uselili u novi. Naime, dovršena je obnova „stare“ škole koja je preuređena. Kako ističe načelnik Grgeta, ostalo je urediti još jedan dio prizemlja koji će koristiti udruge za djecu i mlade, te drugi kat, odnosno potkrovlje gdje će se smjestiti općinski arhiv i vijećnica, tj. sala za sastanke. Dosad je u obnovu ove zgrade uloženo oko 4,5 milijuna kuna s PDV-om, a u proračunu za 2023. osigurano je još 200.000 eura za dovršetak dijela prizemlja i potkrovlja.

Nova - stara škola nakon obnove - Foto Općina Funtana
Nova – stara škola nakon obnove – Foto Općina Funtana

No, prvi kat, zamišljen kao novo sjedište općinske uprave, sređen je i prostoran, te konačno svi imaju svoje urede. Posjetili smo ih i posnimili kako izgleda sada nova – stara škola koja ima čak i podiznu platformu (lift) sa stražnje strane gdje se nalazi parking, kako bi gornje etaže bile dostupne osobama smanjene pokretljivosti.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Naime, stara škola se aktivno koristila do 2013. godine, kada su iselili stanari koji su bili smješteni u dva stana koja su onomad bila na gornjim katovima zgrade izgrađene još 1900. godine.

funtana Krenula obnova stare škole - Foto Tanja Kocijančić
Početak obnove stare škole u listopadu 2021. – Foto Tanja Kocijančić

Kako prenosi načelnik, brojne generacije Funtanjana u njoj su imale nastavu kao školarci, a kasnije, u osamdesetima prošlog stoljeća, koristila se i kao vrtić. Prizemlje se i prije koristilo za druženje i ples, a sada ga koriste lokalne udruge za vježbe i druge aktivnosti.

U međuvremenu je 2000. godine izgrađena škola u Vrsaru gdje su se učenici preselili na nastavu. Osim vrtića u Vrsaru i Funtana je izgradila svoj vrtić, pa je stara zgrada počela polako propadati. Koristile su je u prizemlju tek udruge za svoje aktivnosti, općina za sjednice vijeća, te birački odbor tijekom izbora za glasanje.

stara škola funtana fotka za uspomenu funtanjani
Foto Tomislav Kovačić – Fotografija za uspomenu prije početka obnove

Načelnik podsjeća da je već 2013. godine krenula ideja da zgradu obnove i pretvore je u centar društvenih organizacija i sjedište općine. Pokušali su dobiti bespovratna sredstva na dva natječaja uz EU fondova, ali najprije je, podsjetio je Grgeta, njihova prijava odbijena zbog indeksa prerazvijenosti, a kasnije su prednost imali projekti gradnje vrtića.

Tada su shvatili da im nema druge nego uzdati se u se i u svoje kljuse, pa su odlučili da će investiciju realizirati iz vlastitih sredstava. Potom se umiješala korona-pandemija koja ih je nakratko zaustavila, da bi potom krenuli konačno s radovima u listopadu 2021. Izvođač je bila pazinska tvrtka Vladimir Gortan. Radovi su trajali oko godinu dana, a potom su zgradu opremili, čekali da dobije sve dozvole. Uselili su konačno u 2023.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Uskoro ćemo raspisati javnu natječaj za preostale radove u zgradi, za što je u proračunu osigurano 200.000 eura, ističe načelnik Grgeta, napomenuvši da su dobili novu zgradu uređenu i opremljenu po najnovijim standardima koju mogu koristiti za svoje društvene aktivnosti svi mještani.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Općina Funtana – Stara škola u novom ruhu

Nova pješačka staza spojila Ribarsku i Grgete - Funtana - Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA: Ribarska ulica i Grgeti spojeni novom pješačkom stazom vrijednom 49.000 eura

Foto Grad Poreč

Maškarano ludilo u Novoj Vasi završilo paljenjem Kunka Centića – Eurića Lipića