in

FUNTANA: Nakon izbora općina bez zamjenika načelnika i s manje vijećnika

Foto Tanja Kocijančić

Na zadnjoj sjednici Općinskoj vijeća izmijenjen je i dopunjen Statut općine. Jedna od važnijih promjena jest smanjenje broj vijećnika – umjesto dosadašnjih 9 ubuduće će ih biti 7, a to će se primijeniti već nakon skorašnjih lokalnih izbora koji su planirani u svibnju.

Također, određeno je tko mijenja načelnika u izvanrednim okolnostima. Dosad je to bio zamjenik, u ovom slučaju aktualna zamjenica Grgete Elena Morellato Djapjaš. No, nakon izbora male općine više neće imati funkciju zamjenika načelnika, jer je to nedavnim zakonskim izmjenama ukinuto.

Dakle, članak 61. u Statutu promijenjen je i određeno je da ako za vrijeme trajanja mandata načelnika nastupe okolnosti zbog kojih je načelnik onemogućen obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, zamijenit će ga privremeni zamjenik. Bit će to osoba iz redova članova Vijeća koju će načelnik imenovati na početku mandata.

Odluku o imenovanju privremenog zamjenika načelnik može promijeniti tijekom mandata, pa izabrati drugog vijećnika.

Zamjenik načelnika u slučaju da načelnik ne može privremeno obavljati svoju dužnost bit će ovlašten obavljati samo redovne i nužne poslove kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje općine.

Tražite posao u Istri? Zapošljavaju u Puli, Poreču, Rapcu, Savudriji, Rovinju…

VRSAR: Učenici OŠ V. Nazora trčali na Virtualnoj kros ligi