in

FUNTANA: Prigodno obilježen Dan antifašističke borbe

Igor Žiković i Neven Laković - Općina Funtana

Povodom Dana antifašističke borbe koji se obilježava sutra, 22. lipnja, predstavnici Općine Funtana položili su cvijeće na spomeniku poginulim borcima ispred zgrade stare škole u Funtani.

Polaganju cvijeća prisustvovali su predsjednik Općinskog vijeća Igor Žiković i Neven Laković u ime općine.

Zašto obilježavamo 22. lipnja?

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan – Dan antifašističke borbe. 

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga, piše na web stranicama Hrvatskog sabora.

Arhiv - Općina Kaštelir-Labinci

Labinci će feštom proslaviti Svetog Ivana

Foto NK Jadran

Osijek, Jadran Poreč i NA Nopo Legen pobjednici Dream Cupa