in

Agrokor odlazi u povijest, nova kompanija s novim imenom kreće s radom 1. travnja

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i s operativnim radom započeti 1. travnja. Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora je, naime, na sjednici održanoj danas, suglasno s izvanrednim povjerenikom Agrokora, odlučilo predložiti Trgovačkom sudu u Zagrebu da odredi da će datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika biti 1. ožujka, da odredi da će datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja, te da na datum javne objave putem mrežne stranice e-oglasna ploča sudova, odobri javnu objavu Datuma početka provedbe, objavio je portal Novac.hr.

Tako će, po navedenom odobrenju Trgovačkog suda u Zagrebu, na dan 1. travnja 2019. moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom.

Fabris Peruško je izvršni član Upravnog odbora, te će Upravni odbor brojati ukupno devet članova. Također, Fabris Peruško je glavni izvršni direktor grupe, a Irena Weber će postati zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica. Još jedan izvršni direktor će biti predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

Što se nove korporativne strukture upravljanja tiče, kandidati koji su od strane dioničara predloženi za ne-izvršne članove Upravnog odbora su:Daniel Bonehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michel Simmonds i Sergei Volk. Još jedan ne-izvršni član Upravnog odbora će biti predstavnik radnika, kojeg će izabrati zaposlenici nove kompanije.

– Ime Fortenova grupa predstavlja novu snagu koja će donijeti novu vrijednost našim zaposlenicima, dioničarima i svim drugim dionicima te simbolizira našu predanost usmjeravanju nove snage prema zdravijim odnosima unutar tvrtke i u svim interakcijama koje imamo. Kroz postupak izvanredne uprave već smo stvorili bitno zdravije temelje poslovanja i imamo jasnu viziju kako ćemo razvijati i jačati naše osnovne biznise, kako bi operativne kompanije Fortenova grupe potvrdile svoje tržišne pozicije. U zadnjoj smo dionici ovog teškog maratona. Provedba implementacije nagodbe je puna zahtjevnih koraka i od svih nas traži puni angažman. No, kako točno znamo što sve treba napraviti, sigurni smo da ćemo i ovu zadnju etapu uspješno savladati te se svi veselimo konačnom prolasku kroz cilj i novom početku kao Fortenova grupa – izjavila je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika.

– Implementacijom nagodbe vjerovnika zaokružujemo zahtjevan proces spašavanja kompanije koja je prije samo dvije godine bila na rubu potpunog raspada i bankrota. Kada smo kolegica Irena Weber i ja prije točno godinu dana preuzeli dužnosti izvanredne uprave, mnogi su bili uvjereni da do nagodbe neće doći u zakonom propisanom roku. Unatoč svemu, uspjeli smo u tome. Očuvano je preko 50.000 radnih mjesta u grupi, a neizravno i puno više, održano je poslovanje kompanija i, što je još važnije, poboljšana je i njihova efikasnost. Naši dobri rezultati i rast nisu samo u interesu naših zaposlenika i vlasnika. Oni su važni i svim našim tržištima jer znače nove investicije, novo zapošljavanje i tehnološke iskorake, što ima izravan utjecaj na konkurentnost gospodarstava svake od zemalja u kojima će nova kompanija poslovati, u skladu s najboljim svjetskom standardima – rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora.

Više pročitajte na portalu Novac.hr.

Poreč dodjeljuje potpore za poduzetnike – prijave su u tijeku

Potraga za blagom Istre – kaštelirski učenici sutra će kroz igrokaz predstaviti što su sve vrijednog otkrili