in

Bez umrežavanja i inovacija nema napretka nautičkog sektora

Foto HGK - Županijska komora Pula

Plava ekonomija i umrežavanje tema je radionice u organizaciji HGK – Županijske komore Pula koja je proteklog tjedna okupila istarske gospodarstvenike s ciljem predstavljanja primjera dobre prakse i prednosti koje se ostvaruju uključivanjem na platformu ECO-NautiNET PLUS.

Sudionicima edukacije, voditelj projekta u HGK – ŽK Pula Denis Hrelja predstavio je kako je moguće ostvariti pristup najboljim dostupnim tehnologijama, skratiti vrijeme za stjecanje i prijenos znanja te kako se može pristupiti novim tržištima. U konačnici sve to vodi prema smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti te višoj razini konkurentnosti. Sve ove aktivnosti provode se kroz projekt ECO-Nautinet Plus, kojim se želi ojačati, proširiti te povećati učinkovitost već uspostavljene mreže dionika  u nautičkom sektoru, a koju čine predstavnici malog i srednjeg poduzetništva, razvojno istraživačke institucije i poduzetničke potporne institucije.

Naime, ECO-NautiNET PLUS nastavak je projekta ECO-NautiNET koji je završen 2021. godine, a u sklopu kojega je razvijena web platforma.

Web platforma ECO-NautiNET Plus omogućuje korištenje instrumenata i alata za međusobno umrežavanje poduzetnika te njihovo povezivanje s istraživačkim organizacijama i ostalim institucijama radi prijenosa znanja i tehnologija unutar nautičkog sektora. Antun Pfeifer sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, istaknuo je kako su profili tvrtki – članova platforme javno dostupni, a vidljiva je ponuda najboljih dostupnih tehnologija, proizvoda, inovacija ili potreba. Na platformi https://econautinet.fsb.hr/ dostupan je i modul e-učenje koji omogućuje pristup materijalima koji su korišteni tijekom projekta. Time je korisnicima platforme omogućeno da na brz način saznaju relevantne informacije koje su potrebne za poslovanje u nautičkom sektoru.

Primjer dobre prakse u plavoj ekonomiji predstavio je Luciano Beg iz tvrtke Marservis d.o.o. iz Kaštelira koji zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje razvija projekt putničkog eko-katamarana PROeco. Riječ je o katamaranu od prirodnih materijala s ekološki prihvatljivim pogonom. Riječ je o bio kompozitu (ekološkoj smoli ojačanoj bio-vlaknima) s pogonom na električnu energiju.

HGK – ŽK Pula organizirala je radionicu kao projektni partner na projektu “Mrežna potpora MSP-ovima u nautičkom sektoru Jadransko-jonske regije PLUS – ECO-NautiNET PLUS“. U projektu sudjeluju partneri iz pet zemlja, a partneri iz Hrvatske su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb i Dubrovačka razvojna agencija DURA. Projekt se održava u sklopu programa ADRION Program INTERREG V-B-2020.

Izvor HGK – Županijska komora Pula

Arhiv Udruženja obrtnika Poreč - Posjet učenika obrtnicima

U Pazinu Festival strukovnih zanimanja – Obrtnici i škole osmašima će predstaviti brojna zanimanja

policija pixabay

S 2,67 promila sletio s ceste i srušio prometni znak