in

Buzet: Obilaznica od 19 milijuna kuna rasteretit će centar grada i omogućiti novu urbanizaciju

Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Izgradnja buzetske obilaznice planirana je u duljini od 1,2 kilometra, a ugovorena vrijednost iznosi 18,9 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođači su GP Krk i buzetska Ekspert gradnja, a rok izvođenja radova je devet mjeseci.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u petak, 9. rujna 2022. godine na uvođenju izvođača radova u posao na projektu izgradnje obilaznice Buzeta.

Ministar Butković u Buzetu
Foto Ministarstvo mora i prometa

 
“Nakon raspisanog natječaja i odabira izvođača danas počinju radovi koji bi trebali biti gotovi za devet mjeseci.”, izjavio je na budućem gradilištu obilaznice Buzeta potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalivši predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću i svima onima koji su pripremali realizaciju ovog projekta. Istaknuo je kako je dobro da su Hrvatske ceste, ne samo ovdje u Istri nego i u cijeloj Hrvatskoj, koncentrirane na projekte poput ovoga – rasterećenje samog centra grada izgradnjom obilaznica i rješavanjem crnih točaka.
 
U nazočnosti istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika Grada Buzeta Damira Kajina, potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske rade na velikim infrastrukturnim projektima u Istarskoj županiji podsjetivši na to kako je nedavno s predsjednikom Vlade obišao radove na drugoj cijevi tunela Učka, koji napreduju jako dobro. Osvrnuvši se na druge projekte koje Hrvatske ceste rade u Istarskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je spomenuo kako je nedavno završen veliki projekt čvor Rogovići – Lindarski Križ te da je u pripremi projekt Veli Vrh – Pula.
 

Foto Istra Terra Magica – Otvaranje gradilišta buduće obilaznice Buzeta

Istaknuo je važnost suradnje s lokalnom samoupravom jer, kako je rekao, iako ih Hrvatske ceste financiraju, važna je pomoć u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i u prostorno-planskoj dokumentaciji pa dobra suradnja sa lokalnom samoupravom ubrzava realizaciju ovih projekata.
 
Istaknimo kako je izgradnja buzetske obilaznice, koja bi trebala preuzeti tranzitni promet i dio postojećeg lokalnog prometa, planirana u duljini od 1,2 km, a ugovorena vrijednost radova iznosi 18.909.389,64 kuna (bez PDV-a), objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Novom dionicom ostvarit će se novi spoj državnih cesta D44 i D201 zapadno od centra Buzeta, na koji će se preusmjeriti tranzitni promet koji se od Italije i Slovenije preko graničnog prijelaza Požane kreće ka obali. Osim preusmjeravanja tranzita van samog centra Buzeta, obilaznica bi preuzela i dio postojećeg lokalnog prometa.

Zahvat izgradnje obilaznice Buzeta započinje raskrižjem s državnom cestom kod naselja Verona, a završava raskrižjem s državnom cestom kod stanice za Tehnički pregled. Cesta je projektirana kao jednokolnička cesta s dva prometna traka za projektnu brzinu od 80 kilometara na sat. Uz postojeće kružno raskrižje, na kraju trase obilaznice projektirana su još dva raskrižja (s DC 44 i s Ulicom Mala Huba). Pješačka staza predviđena je uz desnu stranu obilaznice.

Početak radova na izgradnji obilaznice obilježen je uoči svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu tradicijske Subotine i gradskog praznika. Gradonačelnik Damir Kajin rekao je da građani Grada Buzeta možda nisu svjesni što će obilaznica u dogledno vrijeme značiti za Buzet.

– Ne samo da ćemo rasteretiti promet u centru grada, a ići ćemo uskoro i u obnovu Riječke ulice, nego dobivamo dva nova građevinska područja, bilo za POS-ove stanove, bilo da kroz pravo građenja građanima omogućimo da sagrade svoju kuću, istaknuo je Kajin.

Foto Istra Terra Magica - Otvaranje gradilišta buduće obilaznice Buzeta 9.9.2022.
Foto Istra Terra Magica – Otvaranje gradilišta buduće obilaznice Buzeta 9.9.2022.

BUJE: Tršćanin Andrea Bussani predstavlja novi album “Ciaro” uz Sevolemo Band

riblje delicije

VRSAR: U nedjelju besplatna degustacija delicija u sklopu projekta “Jedi zdravo, čuvaj plavo”