in

Cijene goriva opet snažno pale, barel najjeftiniji od 2003. godine

Ilustracija - Foto: Tanja Kocijančić

Cijene goriva u Hrvatskoj su u utorak pale četvrti tjedan za redom. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eursupera 95 jeftinija je za 33 lipe i sada se kreće oko 8,50 kuna. 

Litra eurodizela jeftinija je za 20 lipa i sada joj se cijena kreće oko 8,39 kuna. Litra autoplina pojeftinila je za 20 lipa i sada je vozači mogu kupiti za oko 3,66 kuna. 

U posljednja četiri tjedna cijena litre eurosupera 95 pala je ukupno za 1,35 kuna, cijena litre eurodizela za ukupno 1,02 kune, dok je litra autoplina jeftinija za čak 1,14 kuna. 

Podsjetimo, cijena barela sirove nafte (tipa Brent) pala je i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je zbog širenja koronavirusa u svijetu smanjena potražnja, dok s druge strane, Saudijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 20,3 posto, na 26,98 dolara. To je najniža cijena barela nafte od listopada 2003. godine.

Usporedbe radi, u tom razdoblju cijena litre benzina (tada se najviše koristio super 98) u Hrvatskoj iznosila je 6,53 kune, dok je tada litra eurodizela stajala 5,27 kuna. Naravno, u posljednjih 17 godina puno se toga promijenilo – PDV je tada bio 22 posto, danas je 25 posto, a trošarine su se od tada nekoliko puta mijenjale, odnosno podignute su. No,čisto radi usporedbe da se vidi koji je odnos cijena danas i 2003. godine.  (Izvor Lider Media)

provala krađa

MARČANA: Provaljeno u trgovinu

Grad Poreč i Turistička zajednica donirali dva prijenosna respiratora porečkoj Hitnoj pomoći