in

Cvitić: Direktorica Zračne luke i Nezavisni sindikat siromašnima uzeli da bi dali bogatima

Foto Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije - Zračna luka Pula prazna u špici sezone

Jučer je u Zračnoj luci Pula potpisan nepravedan i za većinu radnika dugoročno nepovoljan kolektivni ugovor, piše u priopćenju medijima Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Potpisali su ga u ime Zračne luke Pula direktorica Nina Vojnić Žagar, a u ime Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula Zvonimir Lokmer. Kao predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, takav akt kojim se najranjivijim, po plaćama u ZL Pula najsiromašnijim radnicima, plaća umanjuje do gotovo 200 kuna neto, da bi se onima s većim plaćama povećala za preko 1.500 kuna NE želim i neću potpisati. Danas se sramim da se takvi ljudi, koji tako nešto potpisuju nazivaju sindikalcima. Ovo je sumrak sindikalizma.

Međutim, Nezavisni sindikat Zračne luke Pula je većinski sindikat u Zračnoj luci Pula, može potpisati Kolektivni ugovor i takav ugovor biti će važeći. Kolektivni ugovor je sklopljen na 5 godina i svjesna sam činjenice da u narednih 5 godina, odnosno dok je ovaj Kolektivni ugovor na snazi, SIKD neće moći pregovarati, međutim, u ovoj lakrdiji, u ovom cirkusu Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije neće učestvovati. Nećemo biti smokvin list i suučesnici obmane radnika Zračne luke Pula. Odgovornost snosi isključivo NSZL Pula i nadam se da će znati objasniti radnicima zašto se takav akt potpisuje. U ovom trenutku, kada je inflacija dosegla nivo od 12,1%, kada ona nezaustavljivo galopira i ne zna se kada će stati, smanjivanje plaće onim najranjivijima smatramo nedopustivim i neprihvatljivim. Ukoliko ima prostora za povećanje plaće (a obzirom na promet nisam sigurna da ima), onda bi povećanje u postotku bilo najpoštenije. Međutim, poslodavac nije prihvatio ni tu, ali niti jednu sugestiju SIKD-a, kao npr. da se korigiraju najniži koeficijenti; niti da se KU utvrdi da se postojeća primanja radnika, potpisom KU neće umanjivati. I upravo zbog toga SIKD je odbio potpisivanje ovog nakaradnog Kolektivnog ugovora. 

Da budem preciznija i da bi javnosti bilo jasnije, pokušati ću obrazložiti što je to sporno u ovom KU?

  1. Ukidaju se dosadašnjih dodaci po osnovi stalnog mjesečnog dodatka, te stimulacije (800,00 + 500,00 kuna), a umjesto toga poveća se osnovicu sa dosadašnjih 3.275,00 kuna na 3.875,00 kuna. Pozitivno je u takvom prijedlogu što se dodaci po osnovi rada nedjeljom, noću, subotom … obračunavaju na cjelokupni iznos tj. koef x 3.875,00 kuna. Pozitivno je to i za sve one koji imaju više koeficijente i kojima se plaća u brutu povećava za više od 12%. Nažalost, ima puno onih kojima se plaća neće povećati, ili će im se povećati neznatno, odnosno, ima i takvih (stalnih) radnika kojima će se plaća smanjiti (npr. spremačice). Plaća će se smanjiti i svim radnicima koji imaju koeficijente do 1,60 (spremačica ima 1,40) ili će im ostati ista. 

Kako ne bi ispalo da govorim napamet, pregovaračkom timu, najprije sindikata, a kasnije i poslodavca izložila sam simulaciju plaća radnika na različitim radnim mjestima koji ima npr. 26 godina radnog staža, 50 sati noćnog rada, 40 sati rada nedjeljom, 80 sati u drugoj smjeni i 40 sati subotom. I došla do slijedećih podataka: spremačica (koef. 1,40)- – 170,00 kuna; konobar I (koef.  – 1,65- +80,00 kuna; vozač (koef. 1,80)- +150,00 kuna; vatrogasac I (1,95)- +260,00 kuna; koordinator prometa (koef. 3,2) – +900,00 kuna) blagajnik u administraciji koji nema dodatke osim po osnovi staža (koef. 1,9)- -10,00 kn; radnik u administraciji sa koef. 2,45 koji nema dodatke osim po osnovi staža – +220,00 kn, te npr. voditelj isto bez dodataka osim po osnovi minulog rada sa koeficijentom 5,0 – +1.300,00 kuna. Naravno, postoje i radna mjesta sa koeficijentom višim od 5,00, pa možete zamisliti koliko će njima povećanje plaće iznositi. Sve to govorimo o neto iznosima, a ne bruto.

2) Koeficijenti po grupama (radnih mjesta) neće biti sastavni dio KU, već će poslodavac to utvrđivati samostalno kroz sistematizaciju radnih mjesta. Što u prijevodu znači, da će poslodavac moći mijenjati postojeće koeficijente, vjerujem na više, pa će tako oni koji imaju više plaće, imati još više. 

Nadam se da neće doći do smanjivanja koeficijenta, iako realno postoji i takva mogućnost. 

  1. Nije prihvaćen prijedlog da se naknada prijevoza na i s posla isplaćuje na temelju udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta rada, i to u određenom iznosu po kilometru, već se naknada prijevoza isplaćuje na temelju zona Pulaprometa, pa tako radnicima koji stanuju u Loboriki – zona II (udaljenost od ZL Pula 3,8 kilometara), pripada naknada prijevoza u visini od 400,00 kuna, radnicima Marčane (udaljenost 10 kilometara) pripada 550,00 kuna, a radnicima iz Pule, npr iz Valdebeka koji je isto udaljeno od ZL Pule, kao Marčana pripada naknada po osnovi I zone, tj. iznos od 230,00 kuna. Prijedlog da se svima plaća po kilometru, najpravedniji je način, ali direktorica to ne prihvaća, odnosno preciznije njezin pregovarački tim.

Naime, da bude jasno, cijelo ovo vrijeme, direktorica uopće nije sudjelovala u pregovorima, već na pregovore šalje odvjetnika, kojeg naravno plaća. Iako je malo nejasno, otkud Društvo ima toliko sredstava da se mogu plaćati vanjske odvjetnike za obične kolektive pregovore, otkud ima sredstava za kontinuirano dizanje plaća, kada aviona gotovo da i nema. Odnosno, do kada će se plaće uopće moći isplaćivati. 

Zračna luka Pula je samo na papiru Odlukom Vlade svrstana u pravne osobe od posebnog državnog interesa. Ali, ova Zračna luka nije od nikakvog interesa ni za RH, niti za jedinice lokalne samouprave, niti je bitna za turizam. Jer da je od posebnog interesa za bilo koga, Zračna luka Pula ne bi već 8 mjeseci bila bez Nadzornog odbora, a na čelu joj sigurno ne bi bila Nina Vonić Žagar. I nitko se ne može praviti da ne zna što se dešava u Zračnoj luci. O svemu što se dešava Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, kao većinski vlasnik ZL Pula  redovito je obavještavano: o otkazima koje je davala iskusnim radnicima pod krinkom izmjene organizacije i sistematizacije; o fluktuaciji sezonskih radnika; o otkazima iskusnih stalnih radnika koji nisu mogli gledati što se dešava;  kako studenti nakon nekoliko sati edukacije odrađuju smjene po 12 sati, o prometu putnika je katastrofalan. U prvih pet mjeseci ove godine ZL Pula imala je tek 34,63% prometa putnika u odnosu na 2019.g, dok Zadar s kim se ZL Pula uvijek uspoređivala je na 91,19%, Split na 77,7%, Rijeka  na 66,82, pa čak i Dubrovnik na 58,42%. I za 2021. godinu Pula je na začelju sa 34,63% u odnosu na 2019. godinu. Ako netko ne želi to razumjeti i ne vidi problem u vođenju kompanije, onda zaista imamo problem. 

A rješavanje problema ne da ne potencira Ministar Butković, ne potenciraju ni jedinice lokalne samouprave, koji su suvlasnici ove Zračne luke: Grad Pula sa 8%, Grad Poreč s 15%, Istarska Županija s 15%, Grad Rovinj s 2 % ….

Jer, ako neće Ministarstvo, svaki suvlasnik može pokrenuti postupak sazivanja Skupštine i predlaganja Nadzornog odbora, ali to ne čine. Ili ih Zračna luka Pula ne zanima, ili kalkuliraju da se ne zamjere ili Nini Vojnić Žagar ili Ministru Butkoviću. Nešto mora biti u pitanju. 

A do tada, radnici će biti taoci direktorice i Nezavisnog sindikata ZL Pula.

A kako je izgledala Zračna luka Pula danas – 02.08.2022. godine u 12,00 sati u špici sezone, jasan je pokazatelj stanja u tom Društvu.

Napisala predsjednica Marina Cvitić, v.r.

Ilustracija MUP policija mup more

Mladić skakao u kanjonu i teško se ozlijedio

Fotografije: Ljetna škola 2021. Općina Kaštelir-Labinci

KAŠTELIR: Za djecu organizirana ljetna škola i prijevoz do mora