in

Dobre vijesti za poljoprivrednike, kreće isplata 1,5 mlrd. potpora, 200 milijuna više nego lani

U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima, kaže ministrica Vučković

Za isplatu predujma poljoprivrednicima osigurano je 1,5 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego lani, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kako su javili iz Ministarstva poljoprivrede, isplata počinje u drugoj polovici studenog. 

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Administrativna kontrola i kontrola na terenu provjere svih kriterija za ostvarivanje potpore u završnoj su fazi te je u tijeku priprema odobravanja i isplate avansa.

Novac za ovu isplatu se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70 posto europskog dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2020. godinu.

– U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti covid-19 trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima na sve moguće načine, pa tako i osiguravanjem dodatnih sredstava i mjera. Uz isplatu avansa uvećanog za 200 milijuna kuna koji će omogućiti poljoprivrednicima planiranje proizvodnje, otvorena su i dva natječaja vrijedna 360 milijuna kuna, tzv. Mjera 21, putem kojih ćemo pomoći najpogođenijima zbog širenja pandemije. Sve navedeno potvrda je činjenice da je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

NOVIGRAD: Gradski proračun stabilan unatoč korona-krizi

ACI ostvario u korona-godini prihod od 139 milijuna kuna