in

DOVRŠEN VRSARSKI PROČISTAČ – Posljednji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda EU projekta Poreč

Vrsarski pročistač - Foto Odvodnja Poreč

Odvodnja Poreč izvijestila je da je pušten u pokusni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Vrsar na lokaciji poluotoka Petalon.

petalon vrsar pročistač uređaj za pročišćavanje
Foto Odvodnja Poreč

Pokusni rad novoizvedenog postrojenja trajat će godinu dana će se u sklopu toga od strane izvođača radova voditi i optimizirati proces pročišćavanja otpadne vode i ispitivati svi bitni parametri za dokazivanje efikasnog rada postrojenja. Ugovor za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijednosti 291,3 milijuna kuna bez PDV-a, sklopljen je s konzorcijem Suez International, Francuska i Strabag AG, Austrija. Navedene tvrtke provode pokusni rad i odgovorne su za postizanje traženih parametara i  ishođenje uporabnih dozvola te u vrijeme pokusnog rada podmiruju operativne troškove funkcioniranja uređaja.

uređaj za pročišćavanje odvodnja poreč vrsar petalon

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda provodi se u sklopu EU projekta „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“, ukupne vrijednosti od 501,2 milijuna kuna, koji je sufinanciran od strane Europske unije u udjelu od 74%. Ostatak od 26% vrijednosti projekta se u jednakim udjelima od 8,66% financira od strane Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te jedinica lokalne samouprave, odnosno partnera u projektu, a to su Grad Poreč i općine Vrsar, Funtana i Tar-Vabriga.

Gradnja uređaja na lokaciji poluotoka Petalon započela je u siječnju 2019. godine, na parceli površine 8.600 kvadratnih metara, na kojoj je izvedeno 8 objekata, a to su: zgrada predtretmana, ultrafiltracije i aeracijskih puhala, bazeni biološke obrade, spremnik pročišćene vode, upravna zgrada i garaže za vozila za održavanje. Izgrađeni uređaj je kapaciteta obrade otpadne vode za 22.500 ekvivalent stanovnika, odnosno za 2.500 kubika otpadne vode na dan te koristi najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora za pročišćavanje vode. Navedena tehnologija omogućuje ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih i poljoprivrednih površina, dok će se nusprodukt biološkog procesa pročišćavanja – mulj obrađivati na postrojenju za solarno sušenje i kompostani.

U sklopu ovog projekta izgrađena je kompostana na lokaciji centra za gospodarenje otpadom Košambra, koja je također nedavno puštena u pokusni rad. Na navedenom postrojenju će se obrađivati 40% ukupne količina mulja proizvedenog na novim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, što iznosi približno 2.000 tona godišnje. Uz mulj za proizvodnju komposta koristiti će se i približno 5.300 kubičnih metara zelenom otpada nastalog prilikom održavanja gradskih parkova, zelenih površina i turističkih zona te se na godišnjoj razini očekuje proizvodnja od približno 1.600 kubičnih metara komposta.

Uz kompostiranje mulj iz procesa pročišćavanja otpadne vode obrađivat će se i solarnim sušenjem. Postrojenje za solarno sušenje je izgrađeno uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever na lokaciji Saladinka. Na navedenom postrojenju obrađivati će se 60% mulja i također je u završnim fazama testiranja prije puštanja u pokusni rad.

-Ponosni smo jer na ovaj način otpadne vode, zahvaljujući implementiranoj tehnologiji, pretvaramo u vodu za navodnjavanje, kompost za korištenje u hortikulturi i poljoprivredi, te energent za proizvodnju energije, odnosno dosadašnji otpad postaje vrijedan resurs.

Naime, realizacijom ovog projekta ostvaren je značajan iskorak u pogledu dugoročne zaštite okoliša, kvalitete mora i podzemnih voda što je preduvjet za daljnji održivi razvoj turizma na našem području, poručili su iz Odvodnje Poreč.

cijepljenje cjepivo

Koja je razlika između boostera i treće doze i tko je sve može primiti?

spremnici kontejneri usluga poreč selektivno

Poreč: Nastavlja se podjela spremnika i novi plan preuzimanja otpada