in

Evo u što će sve Grad Poreč ulagati u 2023. u sklopu proračuna od 43,2 milijuna eura

Foto NK Jadran Poreč

Na 15. sjednici Gradskoga vijeća Grada Poreča-Parenzo, održanoj sinoć, izglasan je gradski proračun za 2023. godinu u iznosu od 43,2 milijuna eura, odnosno 326 milijuna kuna. Na sjednici je, od ukupno 15 izabranih vijećnika, sudjelovalo njih 12, te je za proračun glasalo 9, a protiv je bilo troje. Vijećnici na proračun nisu uputili niti jedan amandman. Kako je već ranije napomenuo gradonačelnik Loris Peršurić, kod kreiranja proračuna, u fokusu su bile potrebe građana i ravnomjerni razvitak grada.

-Kako bi što bolje obuhvatili potrebe građana i mjesnih odbora, omogućili smo građanima da šalju svoje prijedloge za proračun, provedena su dodatna javna savjetovanja za programe, kao i konzultacije sa svim vijećima 10 porečkih mjesnih odbora. Svi su prijedlozi uzeti u obzir, te nam je drago da smo i ove godine imali veliki odaziv građana, kako i ove godine zadržavamo visoki standard socijalnih programa za sve generacije, ali važan dio proračuna je i njegov razvojni dio, te smo i ovdje pripremili puno projekata, istaknuo je gradonačelnik.

Među najvažnijim projektima valja istaknuti nastavak gradnje porečke međuzaobilaznice koja je već krenula ove godine, i to u dionici koja spaja ulicu Mate Vlašića i dionicu Varvari. Osim toga, planira se širenje mreže biciklističkih staza, te veliki projekt modernizacije javne rasvjete uvođenjem štedljive LED tehnologije, kao i brojni manji komunalni radovi poput izgradnje društvenih domova, igrališta, opreme po svim mjesnim odborima.

Već su ranije osigurana sredstva za obnovu povijesne zgrade Gornjeg vrtića, a iduće će godine krenuti i izgradnja novog vrtića u Varvarima, za što je Gradu Poreču već odobreno oko 1,5 milijuna eura iz EU fondova. Krenuti će i gradnja novog vrtića u Novoj Vasi, vlastitim sredstvima.

U sportskoj infrastrukturi, nakon izgradnje novih dionica biciklističkih staza, nogometnog kampusa, pumptracka i stijene za penjanje, u 2023. u planu je ulaganje u novi teren na nogometnom kampusu. Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za proširenje porečkog Doma za starije za 30 novih korisnika.

Nastavlja se i sa svim mjerama za osiguravanje visokih socijalnih standarda, od subvencija građanima za kupnju prvog stana, održavanjem učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciranjem dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike. Iako nije u nadležnosti Grada, i ove godine će Grad osigurati sredstva za nadstandard u hitnoj pomoći, odnosno, dodatne timove hitne pomoći. Nastavlja se i sa financiranjem stanovanja liječnika hitne, a nastavit će podržavati zdravstvene usluge i kroz nabavku potrebne opreme.

Proračun za iduću godinu predviđa i najveće ulaganje u kulturnu baštinu do sada.

Naime, projekt obnove starogradske jezgre napreduje po planu – uz do sad dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je i zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvom, dogovoren je nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike.

Počela je obnova fasade zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, nakon što su već ranije unutarnji radovi dovršeni, a u planu je obnova Romaničke kuće, rodne kuće Joakima Rakovca, kao i nastavak sufinanciranja obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a poseban će se naglasak staviti na dovršetak projektne dokumentacije za uređenje Trga Marafor, za što je veliki dio već obavljen. Dodatno, početkom godine očekuje se dovršetak energetske obnove Gornjeg vrtića, koja je kulturno dobro.

-Nastavit će se i sa svim, financijski manje izdašnim, ali ne i manje važnim programima i projektima koji će unaprijediti životni standard građanima, među kojima su i nastavak digitalizacije poslovnih procesa u upravnim tijelima Grada s ciljem lakšeg pristupa uslugama Grada, kako građanima, tako i poslovnim subjektima.

Posebno će aktivno biti i u „zelenim“ projektima, uz već pokrenuti električni javni prijevoz koji spaja Poreč s prigradskim naseljima na sjeveru, Grad će nastaviti s akcijom kolektivne sadnje drveća po svim mjesnim odborima energetske obnove, izgradnjom biciklističkih staza i ostalim projektima.

Izvor Grad Poreč

Sjednica Vijeća Grada Poreča - Foto Tanja Kocijančić 15-12-2022

POREČ: Vijećnici izglasali proračun za 2023. i povećanje plaća zaposlenicima gradskih službi

Foto - Ilustracija Istarski boćarski savez

U subotu u Poreču završnica memorijalnog turnira „Eliđo Blažević – Renato Velenik“