in

GDJE U TARU KUŠATI SVE ISTARSKE DELICIJE? U Kući tradicijske gastronomije koja otvara četiri nova radna mjesta

Masline i maslinovo ulje, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, suhomesnati proizvodi, slastice, vino i druge delicije koje Istra nudi moći će se kušati od travnja, kada će se u Taru otvoriti Kuća tradicijske gastronomije. Kako doznajemo u Općini Tar-Vabriga, ovaj je objekt, smješten u centru Tara, dio šireg projekta Eko muzeja maslinarstva, usmjerenog na unapređenje turističke ponude, odnosno stvaranje interpretacijskog centra za posjetitelje kao komplementarnog sadržaja. Kuća će biti početna točka za istraživanje tradicijske gourmet ponude čitavog poluotoka, ali naći će se u njoj i izvorni proizvodi Vukovarsko-srijemske županije, s kojom ova općina već dugo prijateljuje, te drugih dijelova Hrvatske, najavio je načelnik Nivio Stojnić.

Lani je općina krenula u ovu tri milijuna kuna vrijednu investiciju. Staru, oronulu kuću preko puta Turističke zajednice obnovili su, za što su od Ministarstva turizma na natječaju dobili 500 tisuća kuna sufinanciranja.

Želimo da Kuća tradicijske gastronomije bude otvorena cijele godine, ne samo u turističkoj sezoni, a u njoj će se naći posla za četiri djelatnika. Uređena je suvremena kuhinja u kojoj će posjetitelji moći na licu mjesta gledati kako se priprema hrana, a do toga se nalazi općinska trgovina La Botega gdje se proizvodi mogu kupiti. Kuća će biti svojevrsna nadopuna Eko-muzeju maslinarstva kojeg planiramo urediti u kaštelu, što je još jedna velika investicija koja nas čeka, objasnio je načelnik. Inače, općina je pred dobivanjem građevne dozvole za obnovu kaštela, za što pak čekaju odgovarajući natječaj iz EU fondova. Naime, sanacija kaštela stajat će oko 35 milijuna kuna, što je prevelik zalogaj za općinski proračun.

Svaki posjetitelj Tara u Kući tradicijske gastronomije kroz hranu i vino upoznat će bolje njihovo mjesto. Kako piše u obrazloženju ovog projekta, na prvom su mjestu okusi, a zatim će gost Kuće ono što kuša ondje upoznati i kroz vizualno/tekstualne materijale, multimediju, interaktivne aplikacije i fizičke eksponate, te smjernice za daljnje istraživanje.

U konačnici sve će to biti uobličeno u suvenire namijenjene prodaji.

Tekt i foto: Tanja Kocijančić

U porečkom kinu od 31. siječnja do 2. veljače “Kako izdresirati zmaja 3” i “Čovjek iz sjene”

Policija istražuje trovanje psa u Červar Portu