in

Glavni državni inspektor objasnio zašto su zatvoreni neki ugostiteljski objekti

Tijekom subote zatvoreno je više restorana u Zagrebu, Rijeci, ali i u drugim gradovima, uz obrazloženje da su izdavanjem hrane ispred objekata postupali protivno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Taj potez zbunio je mnoge ugostitelje jer je ranije Ministarstvo turizma izdalo uputu prema kojoj je moguća usluga pripreme i dostave hrane iz ugostiteljskih objekata, ako naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta.

Komentirajući zatvaranje objekata Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, jučer je na konferenciji Stožera potvrdio je da su od ukupno oko 35 tisuća registriranih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, kod 31 zabilježene nepravilnosti u radu. Kako je pojasnio, jedan je restoran zatvoren jer je stol bio postavljen na javnu prometnu površinu.

“Osobno sam se uključio i u ovaj predmet. Izdano je usmeno rješenje za zatvaranje objekta, ali stranka je u ponedjeljak pozvana u Inspektorat da dostavi dokumentaciju ako ju posjeduje. Nije se radilo o tome što se netko bavio dostavom hrane, nego što je postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio”, kazao je Mikulić i poručio, bude li profesionalnih propusta Inspektora, da će on iskoristiti svoje zakonske mogućnosti.

“Poštivanje zakona i zaštita zdravlja su nam primarne zadaće, kazao je Mikulić i najavio da će se protiv ugostitelja obustaviti postupci i dozvoliti im da opet rade nakon što ispune minimalne tehničke uvjete.

“Svi koji će poštivati mjere koje su izdali epidemiolozi, rukavice, maske, pleksiglas…, moći će raditi. Kada se ispune uvjeti, ići će se u obustavu postupaka i ti će ugostitelji moći raditi”, kazao je Mikulić.

Glavni državni inspektor najavio da će se u ponedjeljak u 12 sati u Državnom inspektoratu održati sastanak, na kojem će biti predstavnici Ministarstva turizama, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore, razgovarati na tu temu, ali i o određenim relaksirajućim mjerama koje će uvesti u nadolazećem razdoblju.

HGK: Kažnjavanje treba biti posljednja mjera

S obzirom na jučerašnje zatvaranje velikoga broja ugostiteljskih objekata, HGK je stupila u kontakt s većim brojem tvrtki članica na temu nejasnih uputa koje se odnose na ugostitelje i zatražila hitno očitovanje Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bi se riješile nejasnoće i pronašao način kako očuvati poslovanje i radna mjesta ovakvih objekata.

“Ovo su neizvjesna vremena u kojima pokušavamo održati krhku ravnotežu između potrebe očuvanja gospodarske aktivnosti i poštivanja zdravstvenih mjera. No, i prije nego što smo se našli u ovako izazovnoj situaciji, naglašavali smo da se u ovakvim pitanjima pristup treba temeljiti na dodatnoj edukaciji i prevenciji te mogućnosti da gospodarstvenici isprave nenamjerne greške”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Burilović naglašava da za početak upute moraju biti jasne i nedvosmislene i jednake u primjeni kod svih službenih tijela te da u uvjetima u kojima se brojna pravila mijenjaju na dnevnoj bazi, a nema vremena za izdavanje tumačenja, kažnjavanje treba biti posljednja mjera kojoj ćemo pribjeći.

“Pronalazak rješenja ovih dana je tim važniji budući da polako krećemo prema popuštanju mjera. Trebamo sjesti i pronaći kompromis, kao što je to napravljeno i s tržnicama. Svakako, zatražili smo i sastanak s državnim inspektoratom kako bismo zajedno na konstruktivan način riješili nesporazume i pronašli zakonski održivo rješenje”, rekao je Burilović. (Izvor Privredni.hr)

Istramet: Stiže nova promjena vremena

OPĆINA BEZ COVIDA-19: Marčana poštujući mjere obilježila 27. godišnjicu osnivanja