in

GORUĆI PROBLEM: Sezonu u Istri spašavaju radnici iz Nepala, Bangladeša, Albanije, BiH, Ukrajine…

Ilustracija - Foto Chuttersnap za Unsplash

Procjenjuje se da u Hrvatskoj kontinuirano nedostaje preko 60.000 radnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je u periodu od siječnja do ožujka ove godine zaprimio 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok je izdano 18.263 pozitivnih mišljenja.

Oglasnici su nam već duže vrijeme preplavljeni ponudama za posao, mahom u ugostiteljstvu i turizmu. Nije novost da se bez strane radne snage turistička sezona već godinama ne bi mogla odraditi. Osim radnika koji pristižu iz zemalja naše nekadašnje države sve je više i onih koji stižu iz Nepala, Bangladeša, Albanije, Filipina, ali i Ukrajine.

Posebno ćemo izdvojiti Ukrajince kojih je lani u cijeloj županiji 406 dobilo dozvole za rad, a od toga 142 na području Poreča. Poslodavci nam kažu da su iznimno vrijedni, a neke tvornice na Poreštini gotovo su morale ugastiti proizvodnju otkad je počeo rat u toj zemlji. Naime, jedan dio Ukrajinaca moralo je natrag doma, a drugi su odmah krenuli put zapadnih zemalja EU-a, jer su im zbog početka rata ukinute razne dozvole koje su prije morali ishoditi. Naravno, otišli su zbog većih plaća. Teško ih je nadomjestiti, jer u tim tvrtkama (koje žele ostati anonimne) gotovo se nitko od domaćih ljudi ne javlja na brojne natječaje za posao.

Provjerili smo u Policijskoj upravi istarskoj koliko je u našoj županiji izdano dozvola za strance prošle godine, te koliko tijekom ove godine.

-Prošle godine na području Policijske uprave istarske izdane su 10.632 dozvole za boravak i rad. Od navedenog broja, za sezonski rad izdane su 3.893 dozvole. Najučestalije zemlje iz kojih dolaze radnici su Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Bangladeš, Ukrajina i Albanija. Najčešće djelatnosti obuhvaćene izdavanjem dozvola za boravak i rad su ugostiteljstvo i turizam, građevinarstvo, industrija, stambeno-komunalna djelatnost, promet i veze te trgovina. Od 1. siječnja do sredine ožujka izdana je 2.031 dozvola za boravak i rad, kažu nam iz PU istarske a taj broj svakim danom raste.

Konkretno nas je zanimala Poreština, na kojoj je lani radila gotovo trećina od ukupno pristiglih stranih radnika koji su mahom zaposleni u ugostiteljstvu, turizmu i građevinarstvu.

-Tijekom 2021. na području Policijske postaje Poreč izdano je 3.015 dozvola za boravak i rad. Od navedenog broja za sezonski rad izdana je 1.417 dozvola. Najučestalije zemlje iz kojih dolaze radnici su Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Albanija dok su najčešće obuhvaćene djelatnosti izdavanjem dozvola, ugostiteljstvo i turizam te građevinarstvo. Od početka godine do sredine ožujka izdano je 569 dozvola.

Što se tiče državljana Ukrajine, tijekom 2021. godine na području Policijske uprave istarske izdano je 406 dozvola za boravak i rad državljanima Ukrajine, dok je tijekom 2022. do sredine ožujka izdana 81 dozvola. Naravno, taj broj svakim danom sve više raste.

Pitali smo u Plavoj laguni i Valamar Rivieri koliko će stranih državljana angažirati u ovoj turističkoj sezoni, te hoće li među njima biti Nepalci, Filipinci i državljani drugih dalekih država.

-Plava Laguna u aktivnoj je potrazi kako bi osigurala radnu snagu za ovu turističku sezonu. Polovicu radnika zapošljavamo na jednom od oblika trajne suradnje (oko 1.500), dok još 1.500 radnika zapošljavamo sezonski. U našim aktivnostima fokusirani smo na domaće tržište radne snage, kao i na ono u našoj najbližoj regiji – BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Teško je sada precizirati koliko će stranih radnika raditi u Plavoj Laguni ove godine, s obzirom da su procesi zapošljavanja u tijeku.

Što se tiče radnika iz daljnjih zemalja koje navodite, Plava Laguna sagledava sve mogućnosti zapošljavanja radnika pa tako i iz nekih od navedenih zemalja, odgovorili su na naš upit iz ove hotelijerske tvrtke.

Valamar Riviera ponudom bolji uvjeta nada se privući najviše radnika iz Hrvatske.

-Iako je manjak radne snage ozbiljan izazov s kojim se turistički sektor suočava posljednjih godina, u Valamaru se s tim izazovom uspješno nosimo. S ciljem poboljšanja uvjeta rada u turizmu, od ove godine u dogovoru sa socijalnim partnerima podižemo plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, a osim povećanja plaća, pokrenuto je više novih inicijativa za poboljšanje uvjeta rada u našim resortima od Istre do Dubrovnika.

U Valamaru smo strateški usmjereni na domaće tržište rada, a s poticanjem lokalnog zapošljavanja želimo nastaviti i u budućnosti. Trudimo se otvorene radne pozicije najprije ponuditi lokalnim zaposlenicima koji žive u destinaciji, a potom i onima iz cijele Hrvatske. Zapošljavanje domaće radne snage će nam i dalje biti u fokusu a cilj nam je pokretanjem procesa usklađivanja plaća s europskim motivirati domaće radnike da ostanu u Hrvatskoj i da svoju budućnost te dugoročnu poslovnu perspektivu vide u hrvatskom turizmu. Zbog cjelokupne situacije na tržištu rada i manjka djelatnika, u cilju osiguranja poslovnih procesa ćemo zapošljavati i strane radnike. Ove sezone bi se udio stranih radnika mogao kretati oko 10% sveukupnog broja zaposlenih u visokoj sezoni.

Najveći interes stranih radnika bilježimo iz zemalja iz regije – BiH, Srbije i Makedonije, a značajan interes za rad u Hrvatskoj pokazuju i kandidati iz azijskih zemalja, pretežno s Filipina, vele nam iz Valamara.

Dodali su da su, kako bi privukli što više domaćih radnika, najavili za ovu godinu da se plaće za stručna zanimanja dižu u prosjeku za 14%, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto. Povećava se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto. Osim toga, na kraju turističke sezone planiraju ponuditi dodatnih 400 ugovora na neodređeno te 1.000 ugovora za stalne sezonce, a s obzirom na širenje poslovanja na zimske destinacije, djelatnicima će se nakon ljeta ponuditi posao u hotelima na skijalištima u Austriji.

Kako je objavio portal Lider, procjenjuje se da u Hrvatskoj kontinuirano nedostaje preko 60.000 radnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je u periodu od siječnja do ožujka ove godine zaprimio 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok je izdano 18.263 pozitivnih mišljenja (prema podacima HZZ-a). Iz svega navedenog vidljiv je i dalje veliki deficit radne snage.

Foto Općina Vrsar

VRSAR: Kemijski pokusi, učenje i zabava u ZEC-u u Kontiji

Slovenska policija dodijelila policajcu iz Buja medalju za hrabrost i požrtvovnost