in

Gospodarsko vijeće HGK Pula: O problemima opskrbe resursima, neodrživoj situaciji za male trgovce naftnim derivatima…

Foto HGK Pula

Problematika osiguravanja svih resursa za neometano odvijanje gospodarske djelatnosti, naročito u vrijeme intenzivne turističke sezone bila je glavna okosnica rasprave na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula.

Predsjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić naglasila je: „Svjesni smo izuzetno zahtjevne situacije s opskrbom, a posebno problema koje imaju proizvođači u industriji koji se suočavaju s poremećajima u opskrbnim lancima i promjenama u cijenama materijala i komponenti, što uzrokuje i česte promjene planova. Istovremeno se od takvih proizvođača očekuje isporuka proizvoda visoke kvalitete. U tom kontekstu izuzetno je važno i stvoriti odnos između jedinica lokalne samouprave i izvođača radova koji pod udarom visokih cijena građevinskih materijala moraju osigurati ugovorne obaveze i neometano poslovanje.“

O rastu cijena građevinskog materijala govorila je i savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj koje je predstavila novu uslugu HGK. Riječ je o indeksu cijena građevinskog materijala koji uključuje izvješća o indeksu proizvođačkih cijena industrije u Hrvatskoj  i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala.

Kako bi se stvorili uvjeti za gospodarstvo koje će biti konkurentno Županijska skupština mora usvojiti odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana Županije, istaknuo je 

zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika. Istarska županija želi postati energetski neovisna. Uz energetiku i rast cijena građevinskog materijala, i sektor prijevoza suočen je s rastom cijena goriva, što se održava i na javni linijski prijevoz, istaknuo je Demetlika. 

Član Gospodarskog vijeća Armando Miljavac iz tvrtke Etradex d.o.o. ujedno i predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima, ukazao je na neodrživost situacije ističući kako se od veljače ove godine premija distributera konstantno smanjuje, a od druge polovice lipnja ta je premija dobila negativan predznak. 

Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula bilo je riječi o gospodarskim aktualnostima u županiji. 

Direktorica Zračne luke Pula d.o.o. Nina Vojnić Žagar, istaknula je kako je ovo izazovna godina u kojoj se suočavaju i s problemom radne snage. S obzirom na već otkazane letove kao i najave obustave letova u narednim mjesecima, ostvarivanje 45 posto prometa iz 2019. godine bio bi zadovoljavajući rezultat.

Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda d.o.o. osvrnuo se na ogromnu potrošnju vode u županiji, (dnevna potrošnja iznosi 1.450 litara vode u sekundi) koja nije karakteristična za lipanj, već za kraj srpnja ili početak kolovoza. Iako niti jedan od izvora vode više ne preljeva, nivo vode u akumulaciji Butoniga viši je za 1,2 metara nego 2012. godine koja je bila zadnja godina kada su bile uvedene redukcije vode u Županiji. 

O radovima na izgradnji druge cijevi tunela Učka govorio je Dubravko Milotić iz tvrtke Bina-Istra održavanje i upravljanje d.o.o. Trenutno je to jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u cestovnoj infrastrukturi u Hrvatskoj, do sada je iskopano više od 2 kilometra tunela, a kroz godinu dana očekuje se probijanje tunela u cijelosti, odnosno spajanje tunelske cijevi. Do kraja ove godine trebali bi biti stvoreni proceduralni preduvjeti, kako bi početkom 2023. godine krenuli radovi na završetku cijelog projekta (faze 2B2 i 2B3).

Podršku raspravi o sigurnosti na cestama i nesmetanom odvijanju prometa dao je načelnik Policijske uprave Istarske Alen Klabot.

Predsjednica uprave Tehnomonta d.d. i članica Skupštine HGK Gordana Deranja  istaknula je kako se za razliku od cijene aluminija, cijena čelika donekle stabilizirala, a rokovi dobave su nepredvidivi, stoga je planiranje vrlo, vrlo otežano. Deranja je posebno ukazala na velike razlike u cijeni električne energije koje plaća gospodarstvo u odnosu na kategoriju kućanstva. 

Predsjednik uprave Istarske kreditne banke Umag d.d. i član Skupštine HGK Miro Dodić, osvrnuo se na makroekonomska kretanja u europskim i drugim zemljama, istaknuvši kako je potrebno pripremiti se za naredno razdoblje te kako će na kretanja, a time i uvjete poslovanja značajno utjecati činjenica hoće li doći do zaduživanja te štampanja novca u pojedinim zemljama. Dodić je podsjetio koje su obaveze gospodarstvenika u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Geološka karta Istre - Foto HGK Pula
Geološka karta Istre – Foto HGK Pula

Rezultati poslovanja istarskog gospodarstva u 2021. godini

Poslovni tajnik HGK – ŽK Pula Damir Sirotić istaknuo je kako je, na temelju godišnjih financijskih izvješća za 2021. godinu istarsko gospodarstvo ostvarilo 36,9 milijardi kuna prihoda i 34,7 milijuna kuna rashoda, što u odnosu na 2020. godinu predstavlja rast od 28, odnosno 18 posto. U 2021. godini (za razliku od godinu dana ranije) ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja, pa ostvarena dobit iznosi 1,8 milijardi kuna, dok su investicije ostvarile rast od 14 posto i iznose 1,9 milijardi kuna. 

Inaugurirana Geološka karta Istre

Geološka karta Istre -Foto HGK Pula
Geološka karta Istre -Foto HGK Pula

Pred brojnim istarskim gospodarstvenicima inaugurirana je Geološka karta Istre. Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli eminentni stručnjaci iz pazinske tvrtke Kamen d.d., nažalost, sada pokojni – pok. mr.sc. Ivan Cotman uz pomoć pok. Karmela Krebela.

Rad na izradi Geološke karte Istre koja je sada izložena u prostoru HGK – Županijske komore Pula vrlo je emotivno predstavila sadašnja direktorica Kamena Aleksandra Krebel.

Izvor HGK – Županijska komora Pula

Zad kaštela - Foto TZ Žminj

ŽMINJ: U petak Zad kaštela holivudski hit sniman u Istri sa Salmom Hayek i Samuelom L. Jacksonom

Luka Rossi novi predsjednik Vinistre