in

Građanska inicijativa Labinštine: Dosta je termoelektrane na ugljen!

Plomin

“Očekivano, ni u ovoj javnoj raspravi nismo dobili od vas neke pametne, suvisle i argumentima potkrijepljene odgovore na sva naša pitanja. Pitanja koji mi građani Labinštine postavljamo tiču se našeg zdravlja, zdravog življenja i kvalitete života. Zato vaš birokratski, suhoparan i hladan tekst i dokument, vaš rutinski posao nije za nas opcija, jer ignorirate i stavljate u opasnost stanovništvo Labinštine.  Ne postoji u industriji većeg zla, ne postoji većeg zagađenja i ne postoji veće štetočine nego što je termoelektrana na ugljen“, kažu predstavnici Građanske inicijative Labinštine Mladenka Vidas i Mladen Bastijanić u komentaru upućenom Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, a na nacrt okolišne dozvole za Termoelektranu Plomin 1. 

Kako je objavio Radio Labin, građanska inicijativa podsjeća da je TE Plomin 1 izgrađena  prije 50 godina (!), a prije dvije godine je zatvorena nakon velikog požara. Trebala je raditi do 2015. godine da bi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike  ispod radara produžio okolišnu dozvolu do 31.prosinca 2017. godine.

“Uz TE Plomin 2, Rockwool, cementare Holcima, brojnih kamenoloma, Kaštijuna, RDF-a iz Kaštijuna …Vi Ministarstvo „zaštite“ okoliša i energetike načelu s ministrom Tomislavom Ćorićem želite nam uvaliti još 15 do 20 godina zagađenja, bolesti i smrti  iz TE Plomin 1. Dosta je”, poručuju iz Građanske inicijative.

Građanska inicijativa Labinštine zaključuje kako uvid u Nacrt okolišne dozvole na internetskim stranicama Općine Kršan i Istarske županije nije trajao 15 dana, nego samo od 29. siječnja do 6. veljače, objavio je Radio Labin.

Pulska bolnica u nove zgrade seli već ovog ljeta

POLICIJA ulovila dva muškarca zbog 42 krađe po kućama u 16 istarskih mjesta – krali sve što im se našlo pod rukom