in

Pulska bolnica u nove zgrade seli već ovog ljeta

Početkom turističke sezone, ako se sve poklopi, ili najkasnije nakon sezone, sve bi djelatnosti pulske Opće bolnice trebale biti preseljene u nove zgrade, najavljeno je iz ravnateljstva bolnice na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj upravo pred novom višekatnicom. Nije upitan dovršetak građevinskih radova, već nabava nove opreme, prvenstveno za operacijske sale jer bez preseljenja kompletne kirurgije nema selidbe ni stacionarnih pacijenata iz Mornaričke bolnice. Kako je objavio IDS na svojim službenim stranicama, osim s lokacije na Verudi, u novoj višekatnici trebali bi se smjestiti i svi odjeli iz zgrade ginekologije.

Dakle, pred ljeto ili najesen trebale bi se isprazniti Mornarička bolnica i zgrada ginekologije, čime može početi njihova obnova; prva je namijenjena širenju Sveučilišta Jurja Dobrile, druga ostaje bolnici.

– Ulazimo u petu godinu gradnje. Planirana je bila izgradnja u tri godine, ali razlozi kašnjenja su, rekla bih, opravdani. Možda javnosti izgleda neopravdano, ali rekli smo da želimo imati tehnički i tehnološki najsuvremeniju bolnicu u regiji, a da bismo to postigli morali smo tijekom gradnje ići na izmjene projekta koji je u međuvremenu zastario. Ugovor o početku radova potpisan je 31. prosinca 2014., gradilište je otvoreno 23. siječnja 2015. i u ove tri godine došlo je do tektonskih promjena na tržištu građevinarstva, a nedostatak radnika je također usporio radove. I za kredit HBOR-a čekali smo državno jamstvo, aktivirali smo ga u zadnji trenutak, 29. prosinca prošle godine. Trenutno nemamo nikakvih problema s financiranjem, ali će vrlo vjerojatno trebati pregovarati o dodatnim sredstvima, ne samo radi skupe opreme, već i stoga što su izmjene Zakona o zaštiti od požara postavile nove uvjete. Zadovoljni smo kvalitetom radova, postoje nedostaci, ali se redovno uklanjaju, a imat ćemo i garantni rok za sve popravke kazala je  ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Na pitanje dokud se stiglo s nabavom nove opreme, piše u objavi na stranicama IDS-a, iz bolnice kažu da je do sada u opremu uloženo oko 50 milijuna kuna, što je, ističu, značajan iznos ako se zna da se prije toga ulagalo po dva, tri milijuna kuna godišnje. Nakon suvremenog magneta i 28-slojnog CT-a, od velike aparature prije nekoliko tjedana nabavljen je i SPECT koji otvara prostor za nove dijagnostičke metode u liječenju bolesti štitnjače, srca, kostiju kod malignih bolesti i mnogih drugih stanja, a u uporabu bi mogao krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Iz sredstava EU fondova za opremanje dnevnih bolnica nabavljeno je dvije trećine planiranih uređaja, a riječ je o novoj endoskopiji, gastroskopiji, kolonoskopiji i drugoj aparaturi za dijagnostičke pretrage.

– Nismo mogli nabaviti veću količinu opreme jer nismo imali izvore financiranja. Danas nema modernog medicinskog aparata ispod dva, tri ili četiri milijuna kuna. Tek je na isteku prošle godine drugi dio kredita za novu bolnicu postao upotrebljiv, a natječaje za opremu nismo mogli raspisivati bez osiguranih sredstava. Postupak javne nabave dugotrajan je i kompliciran, na tržištu ima nekoliko jakih koje se međusobno natječu i često su tenderi dosta zahtjevni i odgađaju se. U tijeku su također i natječaji za opremanje dnevnih kirurgija operacijskim stolovima i lampama te očekujemo da će se opremanje poklopiti sa završetkom građevinskih radova na drugoj, manjoj novogradnji, kažu iz bolnice.

Govoreći o kadrovima, pomoćnik ravnateljice doc.dr.sc. Dragan Trivanović navodi da je optimističan, ne samo radi gradnje nove bolnice, već i zbog otvaranja Medicinskog fakulteta u Puli.

– Posljednjih nekoliko mjeseci javljaju nam se liječnici iz cijele regije, BIH, Srbije, Kosova i Makedonije. Osobno sam dobio upite dvojice kolega iz Danske i Švedske koji prepoznali kakve će uvjete rada pružati buduća sveučilišna bolnica u Puli, kazao je Trivanović.

Otvoreno prvenstvo Poreča u veleslalomu 23. veljače na Zoncolanu – prijavite se!

Građanska inicijativa Labinštine: Dosta je termoelektrane na ugljen!