in

Gradi se sustav navodnjavanja vrijedan 110 MILIJUNA KUNA – U budućem akumulacijskom jezeru između Poreča i Nove Vasi bit će MILIJUN KUBIKA VODE

Obilazak gradilišta budućeg akumulacijskog jezera/Foto Tanja Kocijančić

U tijeku je izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, vrijedan 110,6 milijuna kuna, što je ujedno najveći pojedinačni iznos koji su Hrvatske vode ikad dodijelile za projekt sustava navodnjavanja.

Područje budućeg sustava navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu Istarske županije, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno nasade maslina, vinograde i jednogodišnje nasade. Projekt provodi Istarska županija, a izgradnja je počela ove godine početkom travnja.

Izgradnja sustava se u 100-postotnom iznosu financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, tj. bespovratnim sredstvima Europske unije.

Danas su gradilište budućeg akumulacijskog jezera, smještenog između naselja Kukci i Nova Vas na čak 16 hektara površine, obišli pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predstavnici Hrvatskih voda i delegacije iz Bavarske koji sudjeluju na 24. hrvatsko-bavarskom simpoziju o upravljanju vodama. Simpozij se odvija u Zagrebu i na terenu, točnije u Istarskoj županiji gdje su obišli najprije područje Sustava navodnjavanja Valtura kod Pule na površini od 440 hektara, te zatim ovo gradilište kod Poreča.

-Radovi će biti gotovi na proljeće 2021. godine. Jezero će sadržavati gotovo milijun kubičnih metara vode, a to će biti dovoljno za navodnjavanje svih poljoprivrednih površina na Poreštini. Akumulacijsko jezero punit će se vodom iz sustava Istarskog vodovoda, odnosno iz prirodnog izvora Gradole i Sv. Ivan i to samo u mjesecima kad je potrošnja vode za kućanstva manja, dakle od listopada tekuće do svibnja iduće godine. Tada se, naime, višak vode iz tog izvora ispušta direktno u rijeku Mirnu i more, pa je šteta da se tolike količine ove za život važne tekućine bacaju, naglasio je pročelnik Pinzan. Dodao je da će prvo punjenje biti s oko 800 tisuća kubičnih metara vode.

-Zadnjih desetak godina Grad Poreč je s 1,2 milijuna kuna financirao izradu projektne dokumentacije za cijeli ovaj projekt i spremio sve ostalo što je bilo potrebno za prijavu na EU fondova, od kojih je dobiven stopostotni iznos. Grad Poreč uvijek pomaže gospodarstvenicima općenito, pa i poljoprivrednicima kojih na ovom području ima više od 80 koji su zainteresirani za navodnjavanje iz ovog sustava. Vjerujemo da će biti konkurentniji kada budu mogli imati dovoljno vode za navodnjavanje svojih površina, naglasio je Peršurić.

Gradonačelnik je dodao da će, nakon što se akumulacijsko jezero izgradi, poljoprivrednici moći od Grada zatražiti sufinanciranje za pripremu dokumentacije za prijavu na EU ili nacionalne fondove, jer će priključak do svojih parcela morati sami izgraditi. Za tu izgradnju postoje EU i fondovi Ministarstva poljoprivrede iz kojih se to također moći sufinancirati.

Nakon što se izgradi porečki sustav navodnjavanja, slični će se graditi na području Umaga, točnije u Petroviji koji je u fazi dobivanja građevne dozvole, te Čepić polju, najavio je Pinzan.

Time bi se zaokružila čitava strategija razvoja poljoprivrede Istre, kao i plan navodnjavanja gdje postoje velike poljoprivredne površine, istaknuto je prigodom obilaska gradilišta. Prema riječima županijskog pročelnika, izgradnjom sustava navodnjavanja iz izvorišta, koja bi inače završavala u moru, voda se preusmjerava u žedna polja i time značajno pridonosi poljoprivrednim kulturama i poljoprivrednoj proizvodnji te njezinoj konkurentnosti.

Na Poreštini Županija ima gotovo 80 potpisanih predugovora sa zainteresiranim poljoprivrednicima za područje SN Červar Porat-Bašarinka.

Voda za navodnjavanje osigurat će se zahvaćanjem vode iz sustava javne vodoopskrbe u vanvegetacijskom razdoblju od listopada tekuće do svibnja iduće godine spremanjem u akumulaciju, te njenim trošenjem iz akumulacije u vegetacijskom periodu. Tijekom izrade projektne dokumentacije Istarski vodovod dao je suglasnost da se u tom periodu (kad je daleko manja potrošnja u vodoopskrbnom sustavu od ljetnih potrošnji na koje je dimenzioniran vodoopskrbni sustav) može zahvaćati voda iz vodoopskrbnog sustava u količini od 100 l/s.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2017. godine preko Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz Mjeru 4.3.1. odobrila sredstva za financiranje 9 novih sustava javnog  navodnjavanja u ukupnom iznosu od gotovo 357 milijuna kuna. Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka je jedan od tih devet projekata navodnjavanja, ujedno financijski najizdašniji, koje su Hrvatske vode pripremile za financiranje kroz Program ruralnog razvoja. 

POREČ: TUŠ Antona Štifanića domaćin međunarodnog ugostiteljskog natjecanja GATUS

U nedjelju 7. izdanje Poreč Triatlona