in

POREČ: TUŠ Antona Štifanića domaćin međunarodnog ugostiteljskog natjecanja GATUS

Učenici TUŠ A. Štifanića u školskom praktikumu

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč domaćin je Međunarodnog natjecanja učenika ugostiteljskih i turističkih škola GATUS 2019. koji se odvija od danas, 10. listopada, pa do 13. listopada.

GATUS je kratica za naziv Gastronomsko-turistički susreti škola. Manifestacija je pokrenuta prije osam godina u Novom Mestu (Slovenija) i  u međuvremenu je prerasla u mrežu škola u regiji, a čine je dvije do tri ugostiteljsko-turističke škole iz država od Slovenije do Makedonije. Jednom se godišnje okupljaju na učeničkom natjecanju kojom prigodom nastavnici i ravnatelji razmjenjuju iskustva, primjere dobre prakse i proširuju suradnju kroz druge projekte.

I porečka se škola uključila u susrete i suradnju, te već pet godina za redom sudjeluje na natjecanjima. Na prošlogodišnjem GATUS-u, održanom u rujnu u Beogradu, porečka je škola izvučena za idućeg domaćina, priopćeno je iz TUŠ-a.

Manifestacija okuplja 170 sudionika iz 15 škola: 120 učenika i 50 nastavnika i ravnatelja škola.

Učenici se natječu u tri discipline s poddisciplinama: kuharstvo sa slastičarstvom (priprema slatkog i slanog jela), natjecanje konobara (postavljanje svečanog stola i priprema koktela), te natjecanje hotelijersko-turističkih tehničara u predstavljanju destinacije i izradi turističkog aranžmana.

Cijela se manifestacija, kao i smještaj sudionika, odvija u hotelima Materada i Laguna Park, uz logističku potporu i angažman stručnjaka iz tvrtke Plave laguna, saznali smo u ovoj porečkoj školi.

IZLOŽBA ZA SV. MAURA: MO Varvari poziva umjetnike da donesu svoje radove

Gradi se sustav navodnjavanja vrijedan 110 MILIJUNA KUNA – U budućem akumulacijskom jezeru između Poreča i Nove Vasi bit će MILIJUN KUBIKA VODE