in

HGK: Do kraja desetljeća 80% vozila imat će hibridni pogon

Na jučerašnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula govorilo se o mogućnostima koje predstoje po pitanju razvoja i nabavke hibridnih i električnih vozila. Predsjednica Gospodarskog vijeća Jasna Jaklin Majetić uvodno je naglasila veliki potencijal i znanje istarskih poduzetnika koji kroz svoje razvojne timove inženjera i u suradnji s znanosti razvijaju visoko sofisticirane proizvode kao što je MUNIVO iz labinske tvrtke Novatec.

Radi se o multifunkcionalnom niskopodnom vozilu čiji razvoj je omogućen novcem iz strukturnih fondova Europske unije, a sam projekt vrijedan je preko 28 milijuna kuna. Projekt su predstavili Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec d.o.o iz Labina i predstavnici partnera prof. dr. sc. Zorana Lulića (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu) te prof. dr. sc. Maria Vražića (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu).

U planu je predstavljanje vozila u većim hrvatskim gradovima sa željom da se motiviraju mladi i studenti za STEM zanimanja te uputi gradove na potpisivanje pisma namjere za planiranu nabavu ovog ekološkog vozila.

Trenutno na projektu MUNIVO radi 30 inženjera, od kojih na projektu čak njih četvero radi doktorsku disertaciju, a uz to, velik broj studenata s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu radi svoje završne i diplomske radove. Slijedom toga, Novatec je u posljednjih godinu dana zaposlio 15 novih inženjera struke koji svakodnevno rade na razvitku i unapređenju projekta, te aktivno zapošljava dobar kadar.

“Snažno smo se osvrnuli na problematiku emisije CO2 te budućnost e-mobilnosti u svijetu. Analiza trendova u automobilskoj industriji pokazuje kako će vodeće zemlje svijeta kroz 10 godina prestati s proizvodnjom automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Slijedom toga, smatramo kako moramo stvarati nove vrijednosti i novi fleksibilan stil života. Svaki doprinos očuvanju naše Zemlje započinje od nas samih, a ovo je naš doprinos i naš projekt kojim se izuzetno ponosimo te za kojeg vjerujemo da je budućnost kojoj ćemo se zasigurno svi uskoro okrenuti. Zahvaljujemo HGK – Županijskoj komori Pula na pozivu te se radujemo budućim druženjima, suradnjama i razmjeni znanja s kolegama iz struke.” – izjavio je Vladimir Peršić.

Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavila je novi Javni poziv za fizičke i pravne osobe za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Fond je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila od čega 90 milijuna za fizičke i prave osobe te 15 milijuna za javni sektor.

Za građane i tvrtke prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi i dalje prijavljivati izravno Fondu. Lista prijavljenih zastupnika, vozila i prodajna mjesta koja ulaze u provedbu mjera objaviti će se na mrežnim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na dan objave Javnog poziva za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila zaključila je Tošić

Na sjednici su sudjelovali i predstavnici tvrtki Autowill d.o.o.- Poslovnica Pula  (Igor Krajcar) i Benussi d.o.o. (Silvano Benusi) koje su se već javile na natječaj pohvalivši izabranu proceduru Fonda koja omogućuje da se sva sredstva utroše na što jednostavniji način. Krajcar  je predstavio način na koji će se sudjelovati na natječaju te je izložio Askoll električni skuter s kojim je aplicirao na natječaj, dok je Benusi govorio o iskustvima vezano za poticaje za vozila, i dao sugestije vezano za natječaj.

Na Gospodarskom vijeću predstavljeni su i znakovi kvalitete Hrvatske gospodarske komore istaknuvši nove nositelje znakova tvrtku Aura proizvodi d.o.o. sa svojom paletom alkoholnih pića te tvrtku Brionka d.d. s tradicionalnom pincom i čajnim pecivom, pored već poznatih nositelja znakova kvalitete Anamar Tours d.o.o., Marservis d.o.o., Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o., Darna d.o.o., Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Istarska pivovara d.o.o.

Eko akcija u Raklju 2020.

TZ Marčana poziva na eko akciju čišćenja plaža u Raklju

Poreč bolji od Varaždina