in

HGK traži ukidanje zabrane građevinskih radova tijekom ljeta

Ilustracija

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da lokalnoj samoupravi pošalje preporuku o ukidanju zabrane izvođenja građevinskih radova u ljetnom razdoblju.

“Zahtjev smo poslali u ime građevinskih kompanija kojima je korona kriza bitno otežala uvjete rada. Za trajanja pandemije HGK se uspjela izboriti da se gradilišta ne zatvaraju i da što prije otvore trgovine građevinskim materijalima i opremom, što je očuvalo aktivnost i radna mjesta u branši. Potpuni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova otežao bi oporavak i realizaciju zakazanih radova, a to bi nanijelo dodatnu financijsku štetu i posljedično dovelo do otpuštanja velikog broja radnika“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke

Prema trenutnom Zakonu o gradnji, gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke o zabrani radova, ali iz Sektora graditeljstva i komunalnog gospodarstva HGK poručuju da su zbog pandemije ostvareni iznimni uvjeti te da se uz ishođenje potrebnih odobrenja i suglasnosti lokalnih vlasti mora omogućiti nastavak aktivnosti.

“Ukidanje zabrane znatno bi pomoglo graditeljstvu i srodnim granama, a pri tom ne bi ozbiljnije ugrozilo turističku sezonu koja će zbog objektivnih razloga biti nešto skromnija”, pojasnila je Čagalj.

Cijeli članak pročitajte na portalu Privredni.hr.

POREČ: Zbog asfaltiranja Narodnog trga 12. lipnja privremena regulacija prometa i zatvaranje dijela rive

USLUGA POREČ – POSLJEDICE KORONA-KRIZE: Prihodi u nekim odjelima pali za 90 posto, smanjene plaće, stopirane nove investicije