in

HOK traži obustavu ovrha za obrtnike kojima je onemogućen rad

Ilustracija Unsplash

Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je obustavu ovrha za obrtnike kojima je onemogućen rad odlukama Stožera civilne zaštite, a onima koji imaju veliko smanjenje prihoda da se ukinu akontacije poreza za 2021., kao i da se produlji rok za nadoknadu fiksnih troškova poslovanja.

HOK u priopćenju izražava zadovoljstvo uvažavanjem njihovih zahtjeva za izmjenu modaliteta nadoknade fiksnih troškova za siječanj.

No upozoravaju da zbog nelikvidnosti uzrokovane zabranom obavljanja djelatnosti obrtnici ne mogu ostvarivati prihode, a samim time nemaju mogućnost koristiti mjeru nadoknade fiksnih troškova za prosinac.

Zadnji rok predaje za nadoknadu fiksnih troškova je 15. veljače, napominju iz HOK-a te dodaju da su zatražili Ministarstvo financija da se taj rok produlji do 15. ožujka jer je još uvijek na snazi odluka o zabrani rada pojedinih djelatnosti te oni ne ostvaruju prihode kojima bi mogli podmiriti troškove za prosinac.

“Ukoliko će se odluka o zabrani rada još produživati, onda će i rok za dostavu dokaza o plaćenim troškovima za mjesec prosinac također trebati produžiti”, smatraju u HOK-u.

Ističu i kako je, da bi mjera nadoknade fiksnih troškova ispunila svoj cilj, “nužno osigurati pravednu isplatu i refundaciju troškova svim poduzetnicima koji su suočeni sa zabranom poslovanja i nepremostivim financijskim poteškoćama”.

Obrtnici suočeni s velikim problemima

Iz HOK-a upozoravaju da se obrtnicima suočenima s ogromnom nelikvidnošću ovih dana situacija dodatno otežava pokretanjem ovrha, što će za veliki broj obrtnika rezultirati gašenjem i prestankom rada.

Razlog nepodmirenih obveza je potpuni izostanak prihoda, pojašnjavaju iz HOK-a, napominjući kako su potrošene i sve zalihe jer razdoblje zabrane poslovanja traje već više od dva mjeseca, a posebne okolnosti s izrazito smanjenim primicima gotovo godinu dana.

Stoga je HOK predložio da se “svima onima koji zbog zabrane obavljanja djelatnosti uopće ne posluju i onima koji imaju veliko smanjenje prihoda ukinu akontacije poreza za 2021. te poduzmu mjere kako bi se smanjile ovrhe”.

Smanjenje ovrha može se postići privremenom obustavom postupaka ili obvezom dostave ponude Porezne uprave, uz opomenu ili obavijest o ovrsi, a za sklapanje upravnog ugovora s počekom do kraja ove godine i mogućnošću oplate kroz 24 obroka po isteku počeka, poručili su iz Komore.

Na takav bi se način, kako ističu, pokazala briga države za svakog, pa i najmanjeg obrtnika i omogućila šansa za preživljavanje ove dugotrajne i duboke gospodarske krize, objavio je Index.

ŽUC gradi nogostup Radmani-Žbandaj i nastavlja uređenje ceste prema Kosinožićima i Sv. Lovreču

Meteorolozi najavili neugodnu promjenu vremena