in

I SEZONSKI OBRTI konačno mogu dobiti potpore HZZ-a

Ilustracija

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici izglasalo Izmjene i dopune Uvjeta i načina korištenja „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom“.

Obrtnici koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera MOGU koristiti potporu za mjesec travanj i svibanj uz uvjet da su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 29. veljače 2020. te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Potpora će se odobravati za travanj i svibanj za zahtjeve zaprimljene do 15. svibnja 2020. godine. Poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera zahtjeve predaju isključivo elektroničkom poštom (e-mail) ili na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.

Hrvatska obrtnička komora višekratno je argumentirano zahtijevala  dopunu mjera jer je oko 7.500 sezonskih obrta izostavljanjem iz potpora stavljeno u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Uključivanje sezonskih obrtnika u mjere rezultat je koordinacije Hrvatske obrtničke komore i HUP-a s ministrima Aladrovićem i Horvatom, uz potporu Upravnog vijeća HZZ na čelu s ravnateljem Lončarom.

Također, potpore će moći koristiti osobe koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine.

Sve detalje, kao i uvjete i načine predaje zahtjeva za sezonske obrte obrtnici mogu pronaći na stranicama HZZ-a.

Izvor: HOK (Hrvatska obrtnička komora)

NACIONALNI STOŽER: Ukinuta karantena za vozače kamiona, otvaraju se kafići bez terasa, s radom počinju i autoškole

POREČ KRENUO OŠTRO I ZAPRIJETIO NOVČANIM KAZNAMA pa je zato ilegalni bankomat uklonjen – PERŠURIĆ: “Nismo protiv, ali moraju biti po propisima”