in

POREČ KRENUO OŠTRO I ZAPRIJETIO NOVČANIM KAZNAMA pa je zato ilegalni bankomat uklonjen – PERŠURIĆ: “Nismo protiv, ali moraju biti po propisima”

Ilustracija Tanja Kocijančić

Grad Poreč zaprijetio prisilnim izvršenjem novčane kazne sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, a koje iznose više od 20.000 kuna.

Danas smo objavili članak o najpoznatijem ilegalnom bankomatu u povijesnoj jezgri Poreča, koji je uklonjen godinu dana nakon što je bez nijedne dozvole postavljen na povijesna drvena vrata pored Trga slobode. Bankomat je podigao veliku medijski prašinu, o njemu su napisani brojni članci, ali unatoč tome, pa i dobivenom rješenju konzervatora o obaveznom uklanjanju – cijelu je prošlu godinu radio i zarađivao novac. No, „vrag uzeo šalu“, jer je Grad Poreč krenuo oštro u rješavanje ove situacije.

Bankomat je u ožujku već počeo raditi

-Nitko nije protiv bankomata, ali oni se moraju postavljati u skladu s propisima, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić koji je prvi lani digao prašinu kada je na svom Facebooku upozorio na postavljanje ovog bankomata zbog kojeg je nemilosrdno otpiljen dio povijesnih vrata, postavljenih u Austro-ugarsko doba.

A onda je krajem travnja uklonjen

Procedura koja je prethodila uklanjanju bankomata potrajala je čak godinu dana, a kako je to teklo objasnili su nam u detaljnom odgovoru koji smo dobili od Grada Poreča.

Dakle, tijekom travnja 2019. godine Grad Poreč podnio je prijavu Konzervatorskom odjelu u Puli i Policijskoj postaji Poreč u vezi postavljenog bankomata na adresi u Poreču, Ulica Nikole Tesle 3 na drvena ulazna vrata.

Grad Poreč zaprimio je rješenje Konzervatorskog odjela u Puli 21. svibnja 2019. kojim je naloženo stranci uklanjanje bankomata i povratak izvornih drvenih ulaznih vratnica na ulazna vrata u stambeni dio zgrade u roku od najviše 30 dana od primitka rješenja. Stranka je na to rješenje podnijela žalbu. Naknadno je Gradu Poreču dostavljeno rješenje Ministarstva kulture od 25. studenog 2019. godine, kojim se potvrđuje rješenje Konzervatorskog odjela u Puli od 21. svibnja 2019. godine.

Grad je tijekom veljače ove godine poslao upit Konzervatorskom odjelu u Puli kada će se pristupiti izvršenju rješenja o uklanjanju, s obzirom na to da stranka nije uklonila bankomat niti nakon što joj je odbijena. Tada Grad od Konzervatorskog odjela nije zaprimio odgovor.

-Nova gradska Odluka o komunalnom redu stupila je na snagu 28. prosinca 2019. godine, kojom se, između ostalog, navodi kako bez odobrenja gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno gospodarstvo i uz prethodnu suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela nije moguće postavljanje bankomata u starogradskoj jezgri, piše nadalje u odgovoru gradske uprave.

Stoga je tijekom veljače ove godine Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča poslao obavijest svim vlasnicima bankomata u starogradskoj jezgri, između ostalog i trgovačkom društvu Auro domus koje je vlasnik ovog bankomata u Teslinoj ulici, da do 28. lipnja 2020. trebaju ishoditi sve potrebne suglasnosti nadležnog konzervatorskog odjela i gradskog komunalnog odjela za već postavljene bankomate, te da će u protivnom Komunalno redarstvo Grada Poreča pokrenuti prekršajni postupak i upravni postupak uklanjanja bankomata.

Istom obavijesti stranke su upoznate da će se, ako ne postupe po rješenju komunalnog redara, pristupiti prisilnom izvršenju novčane kazne sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, a koje iznose više od 20.000 kuna.

Krajem travnja, uvidom na terenu, utvrđeno je da je sporni bankomat ipak uklonjen.

– Grad je, kao što i vidite, odradio cijeli postupak po propisanim procedurama. I koliko god da smo morali dugo čekati na neke odgovore od nadležnih institucija, bili smo ustrajni u tome i danas vidimo rezultate. Stoga mi je drago da sam tada pokrenuo raspravu o bankomatima, jer to nije nešto što se događa samo u Poreču, već i u svim priobalnim gradovima. Dodatno, pripremljen je i elaborat urbane opreme, odobren od konzervatora, na čemu im zahvaljujemo. Sve to kako bismo pomogli sugrađanima prilikom uređenja prostora u starogradskoj jezgri i olakšali im komunikaciju s Konzervatorskim odjelom oko dobivanja dozvola. I dalje tvrdim, nije nitko protiv bankomata, ali oni se moraju postavljati u skladu s propisima, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

I SEZONSKI OBRTI konačno mogu dobiti potpore HZZ-a

BESPLATNO: Grad Pula dozvolit će ugostiteljima privremeno širenje terasa