in

Inspekcije u nadzoru tržnica diljem Hrvatske

Ilustracija-Pexels

DRŽAVNI inspektorat je u sijedu izvijestio da je krenuo s akcijom nadzora tržnica te je u akciji nadzora tržnica u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku u utorak, prema preliminarnim podacima, utvrđeno 69 povreda propisa i na licu mjesta je izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40,7 tisuća kuna. U jutarnjim satima nadzore obavljalo 106 inspektora.

Nadziralo se sve – od prijave radnika do higijena prostora, opreme i djelatnika, sanitarnih iskaznica i sljedivosti.

Na veletržnicama je provedeno 149 inspekcijskih nadzora u kojima su sudjelovali inspektori rada (radni odnosi i zaštita na radu), poljoprivredni, tržišni, sanitarni, turistički te inspektori zaštite okoliša, napominju iz Državnog inspektorata.

Navode da je, prema preliminarnim podacima, utvrđeno 69 povreda propisa, na temelju kojih će protiv prekršitelja nadležnim sudovima biti podnesena četiri optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donesena će biti dva prekršajna naloga te je na mjestu počinjenja prekršaja izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40.700 kuna.

Za 28 povreda propisa koje su otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere protiv prekršitelja.

“Ovom akcijom Državni inspektorat konkretnim potezima daje svoj izravan doprinos da građani znaju od koga kupuju i što kupuju”, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić, naglasivši da su tržnice oduvijek bile mjesto susreta i kupovine provjerenih proizvoda.

“Naš cilj je ovim nadzorima doprinijeti da tako i ostane u vremenu kada imamo poplavu vijesti o povlačenju nesukladnih prehrambenih proizvoda s naših polica”, zaključio je Mikulić.

Iz Državnog inspektorata ističu da se koordinirani nadzori inspekcija nastavljaju i na tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske.

Izvor Državni inspektorat

Produljeno trajanje covid-potvrda

Novigradski Aminess radnike nagradio s 5.000 kuna