in

INVESTICIJE HRVATSKIH CESTA U NOVIGRADU: Prometnica kod Plodina otvara se za Uskrs

Promet zatvoren od Plodina prema Umagu/Foto Tanja Kocijančić
Prema Umagu vozi se zaobilazno/Tanja Kocijančić

-Radovi na cesti kod Plodina, koja je trenutno zatvorena za sav promet, dovršit će se do Uskrsa, a rok za dovršetak preostalih radova je prosinac 2019. godine, odgovorila je Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta na naš upit kako teku radovi u Novigradu.

Naime, na dva ulaza u taj grad, iz pravca Poreča s jedne i Umaga s druge strane, odvija se rekonstrukcija državne ceste DC 75.
Vrijednost investicije procijenjena je na 20 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske ceste.

S porečke strane promet se propušta jednim kolničkim trakom, a radi se o dionici od benzinske postaje do Stancije Roželo, ukupne dužine od 2.421 metar. Radovi su startali lani krajem studenog, s rokom dovršetka od 12 mjeseci.

Dok je promet ondje moguć, premda otežano, na putu prema Umagu, točnije od marketa Plodine u naselju Celega do raskrižja prema Pineti, DC 75 je potpuno zatvorena za promet koji se odvija zaobilazno preko Karigadora, Fiorina i Bužinije.

Tranzitni promet čiji je pravac kretanja u smjeru Umag – Poreč usmjerava se preko županijske ceste Karigador – Fiorini na DC 301, a tranzitni promet čiji je pravac kretanja Poreč – Umag preusmjerava se na rotoru kod Plodina na državnu cestu DC 301.

Da podsjetimo, nakon što je tijekom 2015. i 2016. godine rekonstruirana dionica državne ceste DC 75 od Dajle do Novigrada, u ovoj godini slijedi nastavak rekonstrukcije od Novigrada do Stancije Roželo. Riječ je o investiciji u okviru višegodišnjeg opsežnog projekta rekonstrukcije državne prometnice DC 75 od Savudrije do Limskog kanala. Rekonstrukcija će obuhvatiti sanaciju i proširenje kolnika na oko sedam metara i dogradnju biciklističke staze sa zelenim međupojasom.

Na toj će se dionici od oko 2.420 metara dužine izgraditi i tri kružna toka: kod skretanja za nautički centar, kod skretanja za Plodine, te na predjelu Tere, kod skretanja za tamošnju turističku zonu Tere istok.

Ovom investicijom adekvatno će se urediti glavni prometni prilaz Novigradu iz pravca Poreča.

Aldo Hrvatin, Walter Ritoša i Nino Belušić boćarski veteranski prvaci Istre

Povećanje broja smještajnih kapaciteta stiglo do maksimuma – fokus mora biti na kvaliteti