in

Povećanje broja smještajnih kapaciteta stiglo do maksimuma – fokus mora biti na kvaliteti

Ilustracija/Pixabay

Ponovno jačanje najvećih konkurenata u turizmu, poput Tunisa, Turske i Grčke, te poljuljane ekonomije ključnih emitivnih tržišta, Italije i Njemačke, izazvalo je zabrinutost kod dijela privatnih iznajmljivača koji su u iščekivanju rezervacija za Uskrs kao prvoga velikog testa ove sezone, objavio je Hrturizam.hr. 

No, bez obzira na stalne najave, upozorenja i signale s tržišta, očito je naš turistički sektor dočekao hladni tuš sa slabijim bookingom u ovoj fazi godine. Iako nije vrijeme za dizanje panike, svakako treba osluškivati signale s tržišta te pravovremeno reagirati. 

S druge strane, u nazad par godina imali smo vremena i prostora, da napravimo diferencijaciju turističkog proizvoda, kao i da podignemo kvalitetu, koja upravo mora biti u glavnom fokusu.

Ne kvantiteta, nego kvaliteta.

Jesmo li uspjeli pokazat će ova i buduće turističke sezone, no jedno je sigurno, vrijeme velikog rasta dolazaka je iza nas. Na posebnom testu biti će ove godine objekati privatnog i obiteljskog smještaja u Hrvatskoj.

Prema podacima Ministarstva turizma, trenutno je u Hrvatskoj registrirano više od 103 tisuće objekata privatnog i obiteljskog smještaja što stavlja kategoriju obiteljskog smještaja i privatnih iznajmljivača u najveći smještajni udio u hrvatskom turizmu. Već je počeo proces tržišne samoregulacija, a tek će se ove godine pokazati na terenu, gdje će oni koji su podizali kvalitetu i ponudu profitirati, dok će drugi početi glasno negodovati i kriviti sve ostale, a najmanje sebe.

Mogućnost povećanja broja smještajnih kapaciteta došla je gotovo do maksimuma, pogotovo zbog ograničenja infrastrukture i ograničenog broja letova tijekom sezone. Nisu moguća povećanja broja turista u dvoznamenkastim postocima u odnosu na prošle godine, a koja bi ujedno paralelno pratila toliko povećanje smještajnih kapaciteta” rekla je v.d. voditeljice Zajednice obiteljskog smještaja HGK Martina Nimac Kalcina povodom novog izdanja najvećega nacionalnog skupa privatnih iznajmljivača, Foruma obiteljskoga smještaja ( FOS ) u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji će se održati 29. i 30. ožujka u Sportskom centru Gripe u Splitu. 

Ono što bi bio loš potez je svakako masovno spuštanje cijena. Na to upozorava i Nimac Kalcina, koja ističe kako pribjegavanje rušenju cijena ruši imidž cijele destinacije, dok za povećanje cijena također nema mjesta zbog oporavka konkurentskih turističkih tržišta. “Stoga je kontinuirano ulaganje u kvalitetu smještaja naše najvažnije oružje za borbu protiv pada turističke potražnje” naglašava Nimac Kalcina. 

Također, moramo shvatiti kako motiv dolaska nije smještaj, nego turistička destinacija. Upravo zato svi, a pogotovo domaćini u obiteljskom smještaju, moraju početi prodavati destinaciju, a ne krevet. Ako zainteresiramo gosta za destinacijom, tek tada dolazi do faze traženja smještaja, a ako je domaćin promocijom destinacije na svojim kanalima pogodio motive dolaska, logično je da će gost odabrati ili barem prvo pogledati upravo taj smještaj kao svoju prvu opciju.

Opet, sve je u fokusu emocija, doživljaja i priče koju pričamo. Iskustvo koje obećajmo da ćemo ispuniti i obećanje za nezaboravnim, što god to značilo za određenu ciljnu skupinu, odmorom i doživljajima. A cijela priča mora se vrtjeti oko autentičnog i lokalnog iskustva, jer upravo to je glavni sastojak turizma.

Razlog popularnosti obiteljskog smještaja je veća mogućnost za domaće, lokalno i autohtono iskustvo, što je nešto što današnji turist traži. Žele lokalnu priču i doživljaj. Smještaj više nije prioritet, već priča koju žele ponijeti sa sobom kao glavnu uspomenu te je podijeliti s prijateljima“ napominje Nimac Kalcina. 

Nimac Kalcina naglašava da je upravo zato ovo izdanje Foruma obiteljskog smještaja posvećeno načinima kako podići tu kvalitetu, od luksuznoga privatnog smještaja i dizajna interijera do ulaganja u profesionalnu fotografiju i posluživanja vrhunskoga doručka, objavio je Hrturizam.hr.

INVESTICIJE HRVATSKIH CESTA U NOVIGRADU: Prometnica kod Plodina otvara se za Uskrs

Porečani i Rovinjci na Obrtničkom sajmu u Münchenu