in

Flego i Nemet traže veća ulaganja EU sredstava za hrvatske poljoprivrednike i obrtnike

Foto IDS - Valter Flego i Katarina Nemet

Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta danas je raspravljao o uspješnosti u iskorištavanju europskih sredstava iz Kohezijskog fonda za razdoblje 2014 – 2020 u Republici Hrvatskoj. U raspravi su uz predsjednika Odbora za razvoj, francuskog zastupnika Younousa Omarjeea i europskih zastupnika sudjelovali ministar za Regionalni razvoj i europske fondove Šime Erlić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj Hrvatskog sabora Marko Pavić te članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora Katarina Nemet, Vesna Vučemilović i Magdalena Komes. 

Ministar Erlić, kao i predsjednik Odbora za regionalni razvoj Hrvatskog sabora ocijenili su Hrvatsku kao primjer uspješne europske priče u povlačenju sredstava, a Hrvatsku „prijateljicom i ljubiteljicom europskih fondova“. 

Zastupnik Flego izrazio je nezadovoljstvo strukturom ulaganja europskih fondova u Republici Hrvatskoj – „Nitko ne spori da smo u zadnjih deset godina povukli dosta europskih sredstava, ali postavlja se pitanje kamo ta sredstva odlaze. Uzmete li za primjer Češku ili Slovačku, milijun eura koje su te dve zemlje uložile otvorilo je tri puta više novih radnih mjesta, nego milijun eura uloženih u Hrvatsko gospodarstvo. Zašto jer su ulaganja u privatni sektor, gotovo nikakva. Okrenimo se većim ulaganjima u privatni sektor“, naglasio je Flego. 

Katarina Nemet se složila te dodala – „Financirajmo europskim sredstvima one koji hrane i drže na životu hrvatsko gospodarstvo – poljoprivrednike, obrtnike, male i srednje poduzetnike. Tu usmjerimo sredstva iz Kohezijskog fonda 2021 – 2027.„ naglasila je Nemet.

Osim toga Flego je reagirao i na službeni dokument Europske komisije kao pripremu za ovaj sastanak, koji pokazuje katastrofalno stanje s hrvatskim željeznicama i činjenicu da smo sredstvima iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014 – 2020 izgradili samo 20 kilometara željezničke infrastrukture i 12 km cestovne te dodao: „ Apeliram da se probudite i od HŽ-a tražite hitnu pripremu europskih projekata, trenutno je konkretno iz Fonda za povezivanje Europe (CEF) otvoren natječaj vrijedan 7 mrld eura. 7 godina, 2 milijarde eura i 20 km pruge, je više mračno doba željeznice, nego njena renesansa“, dodao Flego. 

Karlo Ressler, hrvatski eurozastupnik iz redova HDZ-a složio se da je potrebno više ulagati u željeznicu, kao i da uz digitalizaciju to mora biti strateški cilj, kojem Hrvatska mora težiti u budućnosti: „Program Digitalna Europa, izvjestitelja Flega odlična je europska digitalna priča, koja se sada implementira kroz razne projekte u Republici Hrvatskoj“, naglasio je.  

U zaključku svog izlaganja Flego se osvrnuo i na nepravedan sistem indeksa razvijenosti i dodjele europskih sredstava iz kohezijskog fonda te zapitao: „Planiramo li i dalje kažnjavati najrazvijenije kada je riječ o sredstvima iz Kohezijskog fonda i kada će se ta nepravda konačno ispraviti. Nemojmo ići nauštrb zlatnih primjera hrvatske regionalne politike, kad su sredstva u pitanju. Istra, Primorsko-goranska županija i Međimurje to nisu zaslužili“, priopćio je IDS.

kobasice

Poznata istarska kobasica povučena s polica zbog bakterije

istarska županija kaštijun

Istarski (grado)načelnici prihvatili model restrukturiranja Kaštijuna