in

KANFANAR: Zbog najave zatvaranja BAT-a 200 proizvođača DUHANA strahuje i traži pomoć premijera

S obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru i nedostatku komunikacije od strane Vlade po tom pitanju, proizvođači duhana zahtijevaju sastanak kod premijera Andreja Plenkovića kako bi iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj.
Dopis predsjedniku Vlade RH potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana, s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.

-Proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna godišnje preko 100 milijuna kuna čvrsto je vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj, piše u dopisu koji je medijima u ime proizvođača poslao OPG Mihael Čolak.

U nastavku prenosimo njihovo pismo za premijera Plenkovića:

“Poštovani predsjedniče Vlade,
obraćamo Vam se sa zamolbom za hitan sastanak na kojem bi s nama, kao predstavnicima proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana, podijelili aktualne informacije vezane uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za duhan.
Ističemo da je naša proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.
Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative.
Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima.
Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste.
Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.
Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj!”

Priveden Albanac koji je krijumčario migrante kod Momjana

BUJE/BUZET: Saborski zastupnici protiv ukidanja policijskih postaja u Istri!