in

Labin ima jednu od najboljih poslovnih zona u Hrvatskoj

Poslovna zona Labin (Foto: www.gradonacelnik.hr)

Grad Labin jedan je od nekolicine istarskih gradova koji je u prošloj godini zabilježio značajan pad nezaposlenosti u odnosu na 2017. godinu. Tako je u labinskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem prošle godine zabilježen najveći pad broja nezaposlenih u Istarskoj županiji od čak 18,5 posto na području Grada i 4 okolne općine, dok je u samom Gradu u istom razdoblju nezaposlenost pala za 13 posto. Labin je također prvi istarski grad koji je dobio prestižni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju – Business Friendly Certificate.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić

Gradonačelnik Valter Glavičić tada je istaknuo kako je pad nezaposlenosti u Gradu Labinu i njegovoj okolici rezultat dugogodišnjeg trenda koji je usko povezan s investiranjem i ulaganjem u gospodarstvo i poduzetništvo.

Jedna od mjera koju je Grad davno prepoznao kao važnu je ulaganje u uređenje i razvoj poslovnih poduzetničkih zona za što je Labin prepoznat i na nacionalnoj razini etablirajući se ranije ovog mjeseca, kao Grad koji ima jednu od tri najuspješnije poslovne zone u cijeloj Hrvatskoj.

Naime, radi se o poslovnoj zoni Vinež koja trenutno broji oko 700 zaposlenih te za čije je uređenje i opremanje do danas osigurano ukupno više od 10 milijuna kuna.

Labinska poslovna zona Vinež prostire se na ukupnoj površini od 37,76 ha, a od mora je udaljena 7 km, što znači da se nalazi izvan turističke zone. Na ovom prostoru danas posluju brojna trgovačka društva, kao što su MCZ, Bibetech, Euronewpack i CAREL Adriatic koji ukupno zapošljavaju oko 700 ljudi.

Iz Grada poručuju kako se ova poslovna zona ističe u Hrvatskoj po svojim poticajnim mjerama od kojih se neke odnose na smanjenje komunalnog doprinosa poduzetnicima za čak 60 posto što znači da se koeficijent od 1 smanjio na koeficijent od 0,4.

Nadalje, zemljište u Poslovnoj zoni Vinež potpuno je opremljeno potrebnom komunalnom i informatičko-komunikacijskom infrastrukturom te korisnici plaćaju samo naknadu za priključak s obzirom da je izveden do ruba građevinskih parcela ili na samu parcelu.

 „Vodeći hrvatski ekonomski stručnjaci stalno naglašavaju važnost greenfield investicija,odnosno izravna strana ulaganja u nove poslovne kapacitete.To su najpoželjnija ulaganja, ali istovremeno i najzahtjevniji oblik investiranja. Upravo kod nas u Labinu možemo se pohvaliti da su strane tvrtke koje imaju reference poput Coca Cole, Lavazze, a u budućnosti i Formule 1 naišle na plodno tlo i sigurnog partnera upravo u lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Labinu kao partneru.Labin je postao sinonim za uspješnu poslovnu zonu punu greenfield ulaganja upravo tamo gdje je Hrvatska najtanja- u visoko sofisticiranoj proizvodnji“, kazao je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić. (gradonačelnik.hr/L.U.)

Istarski specijaliteti na Putevima rovinjskih delicija od 6. travnja

DOĐITE NA SNIMANJE EMISIJE „LIJEPOM NAŠOM“ – Sav prihod ide za kupnju uređaja za Dom zdravlja Poreč