in

Marino Fattori svaki dan dolazi u Vižinadu iz Slovenije mljeti brašno

Marino Fattori/Foto Rene Karaman

Danas u Istri postoje samo tri mlina. Jedan je u Roču, drugi na Starom Pazinu, a trećega je u Vižinadi otvorio Marino FattoriImaju 7 velikih mlinova i jedan na kamen za drugačija brašna. Plan je na njemu povećati proizvodnju zbog novih navika kupaca.

Marino Fattori, koji je prije 22 godine poštujući očevu želju otvorio mlin u Vižinadi u Istri, danas proizvodi brašno u tvrtki Klas produkt, koje je posebno na cijeni kod kuhara i vlasnika restorana.

Fattori živi u Sloveniji, a svakodnevno putuje u Vižinadu, gdje u svom mlinu melje i do dvije tone brašna na sat. Ono što je nekad bila masovna proizvodnja jer mlin ima velike kapacitete, danas je boutique proizvodnja.

“Imamo sedam velikih mlinova te mali mlin na kamen na kojem radimo drugačija brašna, poput pirovog, heljdinog ili pak kukuruznog. Kao dugogodišnji mlinar znam da je kvaliteta ključna stoga biram isključivo istarsku pšenicu. Zna se da je to škrta zemlja i da su prinosi manji, ali ta zemlja daje bolji proizvod od prosjeka”, objašnjava Fattori.

Iako je nekad surađivao s pekarama, danas su klijenti restorani, konobe, agroturizmi kao i privatni kupci koji, kako kaže ovaj istarski mlinar, cijene kvalitetu i domaći proizvod. Osim proizvodnje, u sklopu mlina imaju i silose za skladištenje.

“Od pekara smo odustali jer je njima bitna niska cijena, a ne kvaliteta brašna. Naši najveći kupci osobno dolaze izabrati brašno za restorane, a manje količine odlaze i u male specijalizirane trgovine po Istri”, pohvalio se Fattori.

Polovne strojeve stare 40-ak godina nabavio je iz Italije, a drveni mlin u Sloveniji. Nekad, dok su surađivali s Brionkom proizvodili su 50 tona brašna tjedno, a danas 20 tona mjesečno.

Ipak, Fattorrija to ne brine jer mu je plasman u ugostiteljske objekte osiguran, a i trendovi koji pokazuju da se mijenjaju navike kupaca “tjeraju vodu na njegov mlin”.

“U planu nam je povećati proizvodnju na kamen jer se mijenjaju navike kupaca, primjerice nekad se u Istri koristilo isključivo bijelo brašno.

Danas pir nabavljamo iz Buja i Vižinade, ljuštimo u Sloveniji i prerađujemo ovdje, a ako se nastavi rast potražnje nabavit ćemo i stroj za ljuštenje”, otkriva Fattori.

Izvor Poslovni.hr

Foto Rene Karaman

U Puli zaražena osnovnoškolka, 24 učenika i deset učitelja u samoizolaciji

Istarska županija ima rekord – U srijedu 50 novozaraženih, od toga na Poreštini 11