in

Ministarstvo dodijelilo sredstva za ulaganja u lučku infrastrukturu u Poreču, Rovinju, Umagu i brojnim drugim gradovima

Foto Ministarstvo mora i prometa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak, 18. ožujka, dodijelio je, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, ugovore i sporazume za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna. Od toga Istarskoj županiji namijenjeno je 7,4 milijuna kuna.

“Ukupno smo dodijelili 105 milijuna kuna temeljem Odluke donesene za sve priobalne županije, a danas u Rijeci je bila dodjela ugovora i sporazuma za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, po dvije osnove.”,  izjavio je ministar Butković te pojasnio kako je riječ o dodjeli za investicije u lučka područja što provode lučke uprave, a druga – gradovi i općine koji ulažu u pomorsko dobro, odnosno, van lučka područja.

Naime, sporazumi i ugovori za sufinanciranje projekata odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo objavilo u siječnju ove godine. Od ukupno 37 odobrenih projekata na području navedene tri županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra.

Sredstva dodijeljena za ulaganja u lučku infrastrukturu odnose se na projekte na području Novalje, Senja, Barić Drage, Karlobaga, luke Valbandon, Santa Marine, Valdibore u Rovinju, luke Umag, „Vele rive“ u Malom Lošinju, luke Porat – Krk, pristaništa Porozina, uvale Trebnež, San Marina, Mišnjaka, Melaka (Lopar), pričuvne trajektne luke Črišnjeva, Klenovice, Mošćeničke Drage i druge.

Sredstva za sanacije pomorskog dobra u općoj uporabi dodijeljena su gradovima Novalji, Senju, Novom Vinodolskom, Malom Lošinju, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Rabu, Umagu i Poreču te općinama Lopar, Dobrinj, Kostrena, Baška, Mošćenička Draga, Karlobag i Medulin.

Za područje Istarske županije odobreno je sufinanciranje za projekte 4 županijskih lučkih uprava, ukupne vrijednosti 6,1 milijuna kuna. Konkretno, Lučkoj upravi Pula odobreno je 2 milijuna kuna za izvođenje radova na „Izgradnji obalnog zida u luci Valbandon“; LU Poreč 2,5 milijuna kuna za izvođenje radova na projektu „Građenje građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava (pomorski promet), 2. a skupine – lojp Santa Marina“, LU Rovinj 500 tisuća kuna za izvođenje radova na „Sanaciji dijela lojp Valdibora u Rovinju – dionica V“; te LU Umag-Novigrad 1,1 milijun kuna za izvođenje radova na „Rekonstrukciji obalnog zida gata kod hotela Kristal u luci Umag“. 

Dodatnih 1,3 milijuna kuna odobreno je Gradu Umagu (500 tisuća kuna), Općini Kršan (400 tisuća kuna), Gradu Poreču (200 tisuća kuna) i Općini Medulin (200 tisuća kuna).

“Riječ je o znatnim, velikim ulaganjima koje smo započeli prije nekoliko godina u lučku infrastrukturu i mi danas provodimo diljem obale projekte vrijedne oko 2 milijarde kune, što možemo zahvaliti korištenju europskih sredstava i proračunu koji prate sve te investicije sa 15 posto, ali i sa sredstvima koja smo danas dodijelili iz Državnog proračuna.”, rekao je u izjavi za medije nakon dodjele ministar Oleg Butković.

“Ta renesansa na hrvatskoj obali koja traje, privodi i neke velike investicije svome kraju. U Primorsko-goranskoj županiji smo otvorili luku Crikvenicu i Cres, privode se kraju i luke Baška i Unije.”, rekao je ministar Butković te dodao kako je ovaj tjedan bio i na otvorenju luke Donje čelo na otoku Koločepu, također financirane europskim sredstvima, a dodao je i da će u ponedjeljak biti na otoku Pašmanu, u obilasku dograđene luke u Tkonu.

“Polako završavamo te investicije i to zaista puno znači ljudima koji žive na tim otocima jer upravo ta lučka infrastruktura je osnovno i da linije koje povezuju otoke, a koje održavamo uz pomoć Agencije za obalni linijski prijevoz, Jadrolinije i drugih brodari, mogu dobro funkcionirati.”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture.  

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da, u ulaganja u prometnom sektoru koja danas iznose više od 25 milijardi kuna, znatan segment čine upravo ulaganja u luke i pomorsko dobro. Dodao je, također, da će se ovakva ulaganja nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi gdje će za takve projekte na raspolaganju biti više od 100 milijuna eura.

“Ulaganja u luke u slijedećih deset godina će biti konstanta.”, zaključio je na kraju ministar Oleg Butković.

Izvor Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Istarska županija

Gradska plaža - Foto TZ Vrsar

S Vijeća TZ-a Istarske županije – O ratu u Ukrajini i lanjskim odličnim rezultatima

Ministar Butković obišao gradilište druge cijevi tunela Učka