in

S Vijeća TZ-a Istarske županije – O ratu u Ukrajini i lanjskim odličnim rezultatima

Gradska plaža - Foto TZ Vrsar

U Poreču se danas održala 7. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Istarske županije. Tijekom sjednice usvojeni su novi interni akti Ureda TZ Istarske županije kojima je izvršeno i zaključeno usklađivanje istih s novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a direktor Ureda TZ Istarske županije Denis Ivošević podnio je  Izvješće o izvršenju programa rada s financijskim izvješćem TZ Istarske županije za 2021. godinu.

U svom izlaganju, kao najznačajnije aktivnosti Ureda TZIŽ, Ivošević je izdvojio: pravovremenu i točnu komunikaciju prema ključnim medijima o odličnoj epidemiološkoj situaciji u Istri, praćenje day-by-day situacije po pitanju virusa COVID-19 te prilagodbu novonastalim uvjetima, kao i  potporu  zračnom prijevozu. Nadalje, provedene su i dvije  marketinške kampanje, od kojih je prva bila u inozemstvu i odnosila se na poziv za dolazak u „sigurnu“ Istru, dok je druga bila zahvala gostima koji su posjetili našu regiju.  

Fokus Turističke zajednice Istarske županije bio je, s jedne strane, u dnevnom praćenju i koordiniranju svim informacijama koje su bile usmjerene prema inozemnim tržištima i unutar destinacije, a s druge strane u maksimalnoj optimizaciji radnih procesa i racionalizaciji, tj. upravljanju rashodima.

Radilo se, između ostalog, intenzivno na razvoju i promociji turističkih proizvoda, odnosima s javnošću (globalni i domaći PR); udruženom oglašavanju u suradnji sa sustavom turističkih zajednica i predstavnicima turističke ponude na regionalnoj razini te strateškim projektima s HTZ-om; strateškim projektima u pozicioniranju Destinacije Istra i samostalnom oglašavanju. Direktor je podnio i statističke podatke o ostvarenom broju noćenja i dolaska, kao i financijske rezultate koji su, prema ocjenama prisutnih, bili pozitivni kako u pogledu turističkog prometa, tako i u financijskom smislu. Članovi su ovom prilikom pohvalili rad i rezultate TZ Istarske županije.

Istarski župan i predsjednik Turističke zajednice Boris Miletić se, također, osvrnuo na prošlogodišnju turističku sezonu, kao i očekivanja za ovu. Kako je naglasio, 2021. godine, pandemiji unatoč, Istra je ostvarila turističke rezultate iznad svih očekivanja.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji i koordinaciji javnog i privatnog sektora, Istra je lani bila sigurna i poželjna destinacija za odmor. Svi pratimo ratna zbivanja u Europi, koja nesumnjivo u ovom trenutku utječu na razmišljanje i planiranje odmora. No, Istra je važna turistička autodestinacija i to je nešto što se u ovoj situaciji može pokazati jako bitnim. Nadam se da će se stradanje ljudi u Ukrajini što prije zaustaviti, zbog Ukrajinaca i strahota koje tamo gledamo. A siguran sam da će i bilo kakav pozitivan pomak u smislu okončanja sukoba u Ukrajini vrlo brzo pozitivno odraziti na booking i predsezonu“, smatra župan. Miletić.

Tijekom sjednice je najavljeno i održavanje Skupštine TZ Istarske županije, planirane za 25. ožujak 2022. godine. 

Sastanak oporbe i premijera: Sve institucije moraju napraviti više u pružanju pomoći ukrajinskom narodu

Ministarstvo dodijelilo sredstva za ulaganja u lučku infrastrukturu u Poreču, Rovinju, Umagu i brojnim drugim gradovima