in

Ministrica Vučković posjetila istarske proizvođače: Za Istru ugovoreni projekti vrijedno skoro 720 milijuna kuna

Za Istarsku županiju je kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno više od 9.400 investicijskih projekata u vrijednosti od gotovo 720 milijuna kuna.

Jučer je ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima posjetila općinu Sv. Petar u Šumi, a nakon dodjele odluke o financiranju gradnje ribarske luke Santa Marina u Tar, vrijedan 37 milijuna kuna. Ministrica je potom posjetila supetarske proizvođače suhomesnatih proizvoda i poljoprivredna gospodarstva.

-Obišli smo pogon klaonice i prerade Budak produkt te pogone Opg Franjul i Opg Turčinović. Ministrica je prezentirana novoizgrađena prva Hrvatska kuća od kobasica s muzejsko galerijskim prostorom. Na kraju posjete organiziran je obilazak mljekare Latus u Žminju i razgovor o problematici mljekarstva u Istri i Hrvatskoj. Odrađen je i radni sastanak s predsjednikom Udruge proizvođača istarskog pršuta Paolom Jelenić na temu razvoja proizvodnje pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda proizvedenih iz domaće hrvatske sirovine, prenio nam je supetarski načelnik Mario Bratulić, inače odnenedavno poseban savjetnik ministrice poljoprivrede. 

Prenosimo objavu Ministarstva poljoprivrede vezano za posjet ministrice Istri:

Odluka o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23/I.24 “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa” za luku Santa Marina vrijedna je 37,3 milijuna kuna, sredstva koja će omogućiti ulaganja u novu infrastrukturu i odgovarajuće uvjete rada za ribare. Naime, projektom je predviđena izgradnja novog lukobrana, obalnog zida, vezova te manipulativne površine na kopnenom dijelu – platou – koji će omogućiti ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj robe i putnika s ribarskih brodova, kao i nesmetan prilaz vozila s kopnene strane prema lukobranu te u konačnici neometan rad svih uključenih u poslove luke. Također, radovi uključuju produbljenje lučkog akvatorija, uređenje opskrbe ribarskih plovila vodom i energijom, uređenje zaštite od požara, opreme za skla­­­dištenja ulova, uređenje rasvjete, video nadzora područja, mornarskih ljestva i urbane opreme, kao i nadzor i konzultantske usluge.
 
Ovakvi projekti su od iznimne važnosti za cjelokupni sektor ribarstva, a konkretno kroz ovaj projekt doći će do proširenja postojećih kapaciteta, oblikovanja građevine po načelima suvremene gradnje te proširenja ribarske infrastrukture. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 344 milijuna kuna za financiranje ribarske infrastrukture, na prvom natječaju diljem obale ugovoreno je 136 milijuna kuna kroz šest projekata od kojih su četiri već pri kraju, a u okviru drugog, iz kojeg će se financirati i luka u Poreču, ugovorit ćemo projekte vrijedne 185 milijuna kuna. Riječ je o najvećem zahvatu i ulaganjima u ribarsku infrastrukturu i našu stratešku djelatnost od kada postoji Hrvatska, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Svoj posjet istarskim projektima i uspješnim proizvođačima ministrica Vučković je započela u tvrtki Budak produkt j.d.o.o., farmi svinja i jedinstvenoj klaonici u Istri koja godišnje zakolje 2.000 svinja, a posjeduje i rasjekaonu i preradu te proizvode tradicionalne istarske suhomesnate proizvode. Tvrtka Budak svoju proizvođačku priču zaokružuju Konobom Doma, gdje nude proizvode koje sami proizvedu u zaokruženom procesu „od polja do stola“.

Ministrica Vučković je posjetila i OPG Franjul koji godišnje proizvede više od 8,5 tona suhomesnatih proizvoda. Uz Potporu za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja_COVID-19, gospodarstvo Franjul trenutno provodi projekt u okviru Mjere 3 Programa ruralnog razvoja u iznosu od 111 tisuća kuna, pod nazivom Sudjelovanje u sustavu kvalitete za proizvod istarski pršut. Kobasica proizvedena na OPG-u Franjul  2013. godine bila je prvi šampion manifestacije “S klobasicom u Europu” te je uspjeh ponovila 2015. i 2018. godine.
 
U novouređenoj Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi, koju će koristiti mještani za razne kulturne, društvene, svečane aktivnosti i programe, ali i razni projekti od nacionalnog i međunarodnog značaja, ministrici Vučković su predstavljeni visokokvalitetni suhomesnati proizvodi s OPG-a Turčinović – šestog pogona odobrenog za proizvodnju suhomesnatih proizvoda na području Općine Sveti Petar u Šumi. Naime, Općina Sveti Petar u Šumi na površini od 15 km2 s nešto malo više od tisuću stanovnika ima šest registriranih i odobrenih proizvođača suhomesnatih proizvoda, kobasica i pršuta.
 
Svoj posjet Istarskoj županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom Mljekari Latus koja je u 2020. godini otkupila više od milijun kilograma mlijeka kooperanata iz cijele Istre te koje unatrag desetak godina prerađuje u visokokvalitetne proizvode. Proizvođači su tvrdog istarskog kravljeg sira Veli Jože, osvajača šampionskih titula na nizu manifestacija i natjecanja, te svježeg mlijeka, jogurta, vrhnje, više vrsta tvrdih i polutvrdih sireva, pri čemu su svi sirevi proizvedeni od punomasnog, pasteriziranog, nehomogeniziranog mlijeka istarskih pašnjaka, dok svježi program karakterizira visokokvaliteno pasterizirano, nehomogenizirano mlijeko bez dodataka umjetnih aroma, boja i konzervansa. U Latusovom Milk & Cheese Baru održan je sastanak s predsjednikom Udruge proizvođača istarskog pršuta Paulom Jelenićem na temu dodatnog unapređenja proizvodnje i prepoznatljivosti prepoznatljivog hrvatskog suhomesnatog proizvoda zaštićenog na EU razini – Istarskog pršuta.
 
Naime, Hrvatska broji 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, od čega je u Istri trenutno zaštićen naziv Istarski pršut te Istra (naziv se odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje), a u pripremi je i registracija naziva Meso istarskog goveda- boškarina /Meso istrskega goveda- boškarina, Istarski med / Istrski med, Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir te Istarska kobasica / Istrska kobasica.
 
Za Istarsku županiju je kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno više od 9.400 investicijskih projekata u vrijednosti od gotovo 720 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 469 milijuna kuna. Također, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarskoj županiji ugovorena su ukupno 463 projekta i dodijeljene potpora u iznosu od 213 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 98 milijuna kuna.

Porečani teško ozlijeđeni u sudaru tri vozila na Istarskom ipsilonu

kuglačice poreč žkk istra

Porečke kuglačice u najtežoj utakmici sezone svladale Zagrepčanke