in

Na 10 najvećih transakcija lani potrošeno 528 milijuna eura – prva je Adrisova akvizicija

Foto: Adris

U Hrvatskoj su lani odrađena 53 spajanja i preuzimanja (M&A) u vrijednosti od 560 milijuna eura (370 milijuna eura bilo je u 2017.), od čega na  TOP 10 akvizicija otpada visokih 528,1 milijun eura, pokazao je izvještaj think tanka Emerging Europe za prošlu godinu, objavio je portal Novac.hr.

Najveća akvizicija bila je ona rovinjske Adris grupe, koja je za 222,8 milijuna eura postala vlasnik 93,9 posto udjela u najvećoj zagrebačkoj hotelijerskoj tvrtki, HUP-u Zagreb. Slijedi akvizicija dvaju City Centera One u Zagrebu (East i West), koje je preuzeo južnoafrički nekretninski fond Hyprop Investments, čiji je najveći dioničar mirovinski fond državnih službenika Južnoafričke Republike, te privatizacija Petrokemije koja je lani, nakon višegodišnjih pokušaja, pronašla nove vlasnike. U kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva do vlasništva od 81,8 posto došli su Ina, PPD, fond NEK, Janaf i Plinacro.

Prema istom izvješću, u Hrvatskoj je najveći broj poslova sklopljen u sektoru nekretnina (12), a najmanje u sektoru hrane i pića – samo dva. Gledajući, pak, na razini Europe, zabilježen je porast M&A transakcija, i to od 12,5 posto na godišnjoj razini, na 80,5 milijardi eura, što je najviša vrijednost u posljednjih pet godina.

Najveći broj transakcija dogovoren je u Rusiji (605), a slijede Poljska (323), Turska (193), Češka (188) te Rumunjska (130). Pritom je, kao i u Hrvatskoj, nekretninski sektor bio najaktivniji te su zabilježene 432 M&A transakcije, što je povećanje od 10,8 posto u odnosu na 2017., piše Novac.hr.

Pripreme za večerašnju DORU: Franka nastupa prva i “doletjet” će na binu, Lidija Bačić izazvala pomutnju

Pobjednik Dore je Roko, Elis Lovrić TREĆA a umaška Manntra ŠESTA