in

Nakon veljače slijedi pooštravanje ekonomskih mjera

Ilustracija

Kako je objavio premijer Andrej Plenković, od 15. veljače otvaraju se teretane i fitness-centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionice, a radit će i kladionice, automat-klubovi i kasina.

“Na ublažavanje mjera odlučili smo se jer smo takva očekivanja i kreirali od ugostitelja, vlasnika teretana… Smatramo da je ovo optimum u ovom trenutku. Uz epidemiološke mjere paralelno smo omogućili i korištenje ekonomskim mjerama kako bismo ovu krizu što lakše prebrodili”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostujući u Dnevniku HTV-a.

Ministar je ocijenio kako u ovom trenutku nije realno da se ide u veće popuštanje mjera jer su se pojavili novi sojevi virusa za koje se ne zna kakve će učinke ostaviti na epidemiološku sliku.

“Ovo je signal za građane i poduzetnike da smo određene stvari relaksirali kako bismo svima olakšali borbu s pandemijom. To je realno i za to smatramo da je u ovom trenutku oportuno s ekonomske i epidemiološke strane”, dodao je Aladrović.

Mjere ostaju do kraja veljače

Potvrdio je kako poduzetnici koji u ponedjeljak otvore svoja vrata mogu do kraja veljače računati na Vladine potpore, odnosno na mjere za očuvanje radnih mjesta te na naknade fiksnih troškova.

“Želimo da ugostitelji i svi koji su bili zatvoreni jedan dio prihoda ostvare ovom relaksacijom mjera, a drugi dio, kao i do sada, snosit će država”, dodao je Aladrović.

Napomenuo je da su mjere donesene do kraja veljače, a u idućim danima razmatrat će se opcije koje su povezane s epidemiološkim okvirom i ekonomskim mjerama.

“Moramo svi biti svjesni naših fiskalnih ograničenja i kakav je utjecaj tih mjera na proračun”, poručio je Aladrović.

Upozorio je da će biti određenog pooštravanja ekonomskih mjera, ali da će država i dalje pomagati “svima kojima je objektivno ugroženo poslovanje”.

Josip Aladrović
Josip Aladrović / Foto: Vlada Twitter

Aladrović je potvrdio da je riješen problem kašnjenja isplate potpora za očuvanje radnih mjesta.

“Za mjesec siječanj obrađeno je 19.000 od 29.000 zahtjeva, isplaćeno je 250 milijuna kuna do sada. U roku od 10 do 12 dana zasigurno će sve ostalo biti isplaćeno”, najavio je ministar.

Ohrabruje potražnja za radnom snagom

Komentirajući porast nezaposlenosti na tržištu rada, Aladrović je istaknuo kako je pandemija ostavila traga, ali kaže da Hrvatska bilježi pad zaposlenosti od samo 7.000 osiguranika ako se uspoređuje kraj siječnja ove godine s krajem siječnja 2020.

Ocijenio je kako je riječ o pozitivnom trendu.

“Unatoč nepovoljnim trendovima, posljednjih tjedana ohrabruje potražnja za radnom snagom, posebice u turističkom sektoru i građevinarstvu”, rekao je ministar Josip Aladrović.

Komentirao je i zimske ekonomske prognoze Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo, koja ove godine očekuje rast od 5,3, a sljedeće 4,6 posto. Prema procjenama EK-a, hrvatsko gospodarstvo prošle je godine palo za 8,9 posto.

Aladrović kaže da su stope rasta hrvatskoga gospodarstva, prema prognozama EK, nešto veće od onih koje je prognozirala Vlada RH, dok su stope pada za prošlu godinu manje od očekivanih.

Izvor Privredni.hr

Amerikanci preuzeli vlast u Novigradu!

Cijela Istra u minusu, u Dalmaciji pada snijeg, zabijelili se i neki otoci