in

Nastavlja se obnova zgrada u starogradskoj jezgri zahvaljujući sredstvima Grada Poreča

Foto Grad Poreč

Kroz suradnju s vlasnicima zgrada u starogradskoj jezgri, Grad Poreč još od 2016. godine osigurava putem Programa zaštite i obnove kulturnih dobara na području Grada Poreča-Parenzo sufinanciranje obnove zgrada na tom području, što je rezultiralo značajnim napretkom u očuvanju starih zgrada i oživljavanju njihove povijesne vrijednosti. 
Na temelju Javnog poziva Grada Poreča-Parenzo, vlasnici zgrada i/ili gradska tvrtka Stan d.o.o., kao upravitelj zgrada, provode prijavu na natječaj za subvencioniranje za većinu prijavljenih zgrada. Subvencija Grada vlasnicima pomaže u tehnički i financijski zahtjevnim projektima koji podliježu strogim uvjetima i stalnom nadzoru konzervatorske službe, iako dodatan izazov u provođenju radova obnove predstavlja potreba da izvođači za pojedine grupe radova moraju imati posebna konzervatorska odobrenja, kao i opće poznata činjenica o trenutnom nedostatku građevinske operative na tržištu i ograničeno vrijeme izvođenja radova zbog turističke sezone. 
No, činjenica da je i ove godine veći broj zgrada prijavljeno za obnovu, kao i finalni rezultat, predstavljaju novu dodanu vrijednost u starom gradu i poboljšanje kvalitete života građana, a sam grad Poreč postaje očuvanija i privlačnija turistička destinacija.
Uz obnovu privatnih zgrada, Grad s posebnom predanošću pristupa očuvanju kulturne baštine, osobito u starogradskoj jezgri koja predstavlja vrijedne simbole prošlosti i kolektivnog identiteta Poreča, te će njihova restauracija služiti kao trajno svjedočanstvo povijesti i kulture grada. Nakon obnove rive, istraživanja na Maraforu, obnove zvonika Eufrazijeve bazilike i zgrade Muzeja, Gornjeg vrtića, ove godine završena je i obnova Romaničke kuće i Memorijalne kuće Joakima Rakovca.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Danas (12.06.2024.) je objavljena i neslužbena bodovna lista za dodjelu sredstava za obnovu zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, čiji su se vlasnici ili suvlasnici prijavili na natječaj za subvencije kroz Program zaštite i obnove kulturnih dobara na području Grada Poreča-Parenzo za 2024. godinu. 


Naime, Grad Poreč i ove je godine raspisao javni natječaj putem kojeg subvencijama iz tzv. spomeničke rente, potiče vlasnike nekretnina na području kulturno-povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja, stubišta i obnovu vanjske stolarije.
Ukupna sredstava za subvencioniranje mjera zaštite i obnove kulturnih dobara iznose 75.000 eura, a osigurana su u Proračuna Grada Poreča za 2024. godinu.                           
Iznos subvencija je od 2016. godine – prve godine provođenja natječaja, pa do danas, u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Poreča, gotovo udvostručen. Osim toga, Grad je u pojedinim zgradama u sufinanciranju sudjelovao i kao suvlasnik kroz jednokratne uplate, proporcionalno udjelu u vlasništvu. 

Grad u ovom programu sudjeluje davanjem nepovratnih subvencija, čime je želja potaknuti vlasnike nekretnina da pokrenu obnovu svojih objekata. 
U skladu sa gradskim Pravilnikom, iznos subvencije nije fiksan, već ovisi o površini građevine, a limit subvencije po građevini iznosi 11.945 eura, čime se potencira obnova manjih objekata u starogradskoj jezgri. 

NE DIRAJ FOTKU

HAC poslao apel svim vozačima zbog prevelikog broja prometnih nesreća

Foto Tanja Kocijančić

VRSAR: Odgajateljice u štrajku održale prosvjed i najavile otkaze ne bude li konačnog dogovora